home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Ήξεις αφήξεις με την παραχώρηση του Βουλευτικού – Πού θα γίνει η εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Επιστολή διαμαρτυρίας από το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας – Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι «η αίθουσα του Βουλευτικού δεν δίνεται σε πολιτικά κόμματα»
βουλευτικό

Επιστολή έστειλε το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας στον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό σχετικά με την ακύρωση της παραχώρησης του Βουλευτικού για εκδήλωση που αφορούσε την Παλαιστίνη. 

Είχε προηγηθεί προαναγγελία της εκδήλωσης με το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας να λέει πως αρχικά η απάντηση που έλαβε από τον δήμο Ναυπλιέων για την παραχώρηση του χώρου ήταν θετική. Ωστόσο από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, η αίθουσα έπαψε να είναι διαθέσιμη, με την επίσημη αιτιολόγηση να είναι ότι «η αίθουσα του Βουλευτικού δεν δίνεται σε πολιτικά κόμματα».

Η επιστολή στον Ορφανό για τη μη παραχώρηση της αίθουσας

Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας απέστειλε επιστολή στον Ορφανό για την ακύρωση παραχώρησης του Βουλευτικού στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και πάνω από 100 μέρες στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η χώρα μας διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνωδία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα: η γενοκτονία των Παλαιστινίων της Γάζας.

Με πρόσχημα την «αυτοάμυνα», το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 22.000 βομβαρδισμούς και συνεχίζει με απώτερο σκοπό την εκκένωση της Γάζας και την επέκταση της παράνομης πολυετούς ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.Πάνω από 24.000 νεκροί Παλαιστίνιοι εκ των οποίων πάνω από 10.000 παιδιά, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, πάνω από 8.000 αγνοούμενοι. Επιζώντες που προσπαθούν να επιβιώσουν με το 1/3 των σπιτιών της Γάζας κατεστραμμένο, βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία και περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, νερό και φάρμακα. Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κάνει λόγο για «γενοκτονικές πράξεις» από το Ισραήλ.

Στα πλαίσια της ανάδειξης του ζητήματος της Παλαιστίνης, το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας έχει προγραμματίσει εκδήλωση την Κυριακή 4/2 στις 6 στο Ναύπλιο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή παλαιστινιακής ταινίας στην αίθουσα του Βουλευτικού με την παρουσία μάλιστα της Carol Sansour, διευθύντριας του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας και συζήτηση.

Ενώ αρχικά η απάντηση που δόθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων για την διάθεση της αίθουσας του Βουλευτικού ήταν θετική, στη συνέχεια και αφού η εκδήλωση κοινοποιήθηκε στα social media ειδοποιηθήκαμε ότι η αίθουσα, κατόπιν «άνωθεν εντολής» δεν θα δινόταν.

Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι «η αίθουσα του Βουλευτικού δεν δίνεται σε πολιτικά κόμματα». 

Η νέα δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας δεν είναι πολιτικό κόμμα και στα ουκ ολίγα έτη παρουσίας του στην περιοχή έχει διοργανώσει πάλι εκδηλώσεις στο Βουλευτικό.

Η πραγματική αιτία είναι το θέμα της εκδήλωσης που είναι η Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική και ακροδεξιά γραμμή οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι αποκλεισμένοι από τον δημόσιο διάλογο, να εμφανίζονται ως άνθρωποι χωρίς δικαίωμα στη ζωή, ως υπεύθυνοι για την γενοκτονία που υφίστανται, ως υπάνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε ότι όχι μόνο είναι άνθρωποι σαν εμάς αλλά μάλιστα έχουν το θράσος να έχουν και πολιτισμό και να κάνουν και κινηματογράφο.

Η «άνωθεν εντολή» που ήρθε για την ακύρωση της εκδήλωσής μας με αστεία προσχήματα αφορά όσους θεωρούν εαυτούς εντολοδόχους και γνωστοποιούμε στους «εντολείς» ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί καθώς είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα.

Καλούμε τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό να μην συνδέσει την αρχή της θητείας του με αποκλεισμούς πολιτών από την πρόσβαση σε δημοτικούς χώρους και αίθουσες και να δώσει άμεσα εντολή για το αυτονόητο, την χρησιμοποίηση της αίθουσας του Βουλευτικού δηλαδή όπως αρχικά είχε δοθεί».

Πού θα γίνει τελικά η εκδήλωση

Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή του:

«Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, η παραχώρηση του Βουλευτικού από το Δήμο για την προγραμματισμένη εκδήλωσή μας για την Παλαιστίνη ανακλήθηκε κατόπιν “άνωθεν εντολής”. Στην Ελλάδα του 2024, η οποία προσφέρει πλήρη στήριξη στο γενοκτονικό πόλεμο που διεξάγει το σιωνιστικό καθεστώς, μάλλον κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο.

Η εκδήλωση βεβαίως θα γίνει κανονικά, την προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα – απλώς σε διαφορετικό χώρο.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Κέντρου Αγώνα Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσουν χώρο στη Σχολή τους, και να συνδιοργανώσουν μαζί μας την εκδήλωση.

Σας περιμένουμε λοιπόν την ίδια ώρα και μέρα, Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 18:00, στην αίθουσα Λήδας Τασσοπούλου, στα κεντρικά διδακτήρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Βασ. Γεωργίου & Ηρακλέους, Ναύπλιο)».

Αφίσα 4 Φλεβάρη Πανεπιστήμιο

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis