home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λυκουδέσι: Ένα ορεινό χωριό με καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μεσσηνίας

Εκεί έγινε η Μάχη του Λυκουδεσίου στις 20 Μαΐου 1827, όπου οι Έλληνες νίκησαν τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Μεσσηνίας
Λυκουδέσι

Το Λυκουδέσι Τριφυλίας είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, που βρίσκεται περίπου 27,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 596-600 μέτρων, στα όρια των παλιών επαρχιών Τριφυλίας και Μεσσήνης, ανάμεσα στα χωριά του Ραφτόπουλου και της Τριπύλας.

Η ιστορία του Λυκουδεσίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά σε οθωμανικό έγγραφο του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, το Λυκουδέσι έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς εκεί έγινε η Μάχη του Λυκουδεσίου στις 20 Μαΐου 1827. Στη μάχη αυτή, οι Έλληνες νίκησαν τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Μεσσηνίας.

Το χωριό σήμερα

Το Λυκουδέσι είναι ένα όμορφο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και έχουν κεραμιδένιες στέγες. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Η γύρω περιοχή του Λυκουδεσίου είναι ιδιαίτερα όμορφη. Το χωριό περιβάλλεται από βουνά και δάση, ενώ τα νερά του ποταμού Μυρσινούντα ρέουν κοντά του. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία και ποδηλασία.

Ο πληθυσμός του Λυκουδεσίου είναι περίπου 70 κάτοικοι. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Γιατί να επισκεφθείτε το Λυκουδέσι

Το Λυκουδέσι είναι ένα όμορφο και ιστορικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε. Αν σας αρέσει η φύση και η ιστορία, τότε το Λυκουδέσι είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.

Εδώ είναι μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο Λυκουδέσι:

  • Επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σωτήρας.
  • Κάντε πεζοπορία ή ορειβασία στα γύρω βουνά.
  • Γνωρίστε τους φιλόξενους κατοίκους του χωριού.

Το Λυκουδέσι είναι ένας προορισμός που δεν θα σε απογοητεύσει.

Βίντεο: John Sel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis