home design800Χ400

home design 1170Χ320

Μονεμβασιά: Φρένο του ΚΑΣ στην ανάπλαση του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο

banner efxes anagn

Το ΚΑΣ θέτει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν πριν την επανυποβολή νέας προμελέτης
Μονεμβασιά (14)

Παγώνει προσωρινά η ανάπλαση του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο Μονεμβασίας. Ο λόγος είναι πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν ενέκρινε την προμελέτη του Δήμου Μονεμβασίας για τη «Βελτίωση της Ε.Ο. 86 Κροκεές-Μολάοι-Μονεμβασία στο τμήμα Γέφυρα Μονεμβασίας-Πύλη Κάστρου».

Το ΚΑΣ θέτει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν πριν την επανυποβολή νέας προμελέτης, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο στο απώτερο μέλλον την ολοκλήρωση και εκτέλεση του έργου.

Τι ζητά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΚΑΣ έχουν ως εξής:

  1. Να εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη για την περιοχή της επέμβασης.
  2. Να συνταχθεί ειδική κυκλοφοριακή / συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία θα καταγράψει ενδελεχώς τα προβλήματα, θα λάβει υπόψη της τις λειτουργικές ανάγκες του ενεργού οικισμού της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας και την αυξημένη επισκεψιμότητα της Καστροπολιτείας και θα περιλαμβάνει εναλλακτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών εντός του αρχαιολογικού χώρου (από τη Γέφυρα έως την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας).
  3. Αφού προηγηθεί η γεωτεχνική και η συγκοινωνιακή / κυκλοφοριακή μελέτη, να εκπονηθεί στατική μελέτη για τον δρόμο και τον εξώστη / πεζοδρόμιο, κατά την οποία να διερευνηθεί ενδελεχώς η δυνατότητα αποφυγής κατασκευής πασσάλων, δεδομένου ότι αυτοί αποτελούν ευρείας κλίμακας παρέμβαση εντός του αρχαιολογικού χώρου.
  4. Να πραγματοποιηθεί πλήρης αποτύπωση, καταγραφή και τεκμηρίωση των σωζόμενων οικοδομικών καταλοίπων, πλησίον και σε επαφή με την περιοχή επέμβασης (κινστέρνες και τμήματα λιθοδομών ανάντι και κατάντι του δρόμου) και ακολούθως πρόταση προστασίας, στερέωσης και ανάδειξής τους σε σχέση με την τελική διαμόρφωση του δρόμου και του πεζοδρομίου.
  5. Να γίνει ειδική μελέτη για το πρανές στη βόρεια πλευρά του δρόμου, όπου σώζονται κατάλοιπα κτηρίων, και να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τη στερέωση των χαλαρών χωμάτων και την πτώση λίθων.
  6. Να προβλεφθεί η βελτίωση της βατότητας στο οδόστρωμα της γέφυρας και των πλατωμάτων στη θέση «Φτερά».
  7. Να προβλεφθεί οριοθετημένος χώρος στάθμευσης είτε στη θέση «Φτερά», όπου και σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα, είτε σε άλλο χώρο εκτός του αρχαιολογικού χώρου.
  8. Να εκπονηθεί μελέτη φωτισμού της οδού και του πλατώματος της κεντρικής πύλης, σε άμεση συνέργεια αφενός με την εγκεκριμένη μελέτη φωτισμού του βράχου της Μονεμβασίας και των μνημείων της Άνω Πόλης Μονεμβασίας και αφετέρου με τον φωτισμό του ενεργού οικισμού της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας.
  9. Να πραγματοποιηθεί συσχετισμός των προτεινόμενων επεμβάσεων με τα υπό σχεδιασμό έργα στο λιμένα Μονεμβασίας για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.
  10. Το σύνολο των μελετών που θα εκπονηθούν για τη βελτίωση της βατότητας της Ε.Ο. 86 Κροκεές–Μολάοι–Μονεμβασία στο τμήμα Γέφυρα Μονεμβασίας – Πύλη Κάστρου να λάβουν υπόψη τους τα πορίσματα του Διαχειριστικού Σχεδίου (Master Plan) για το Κάστρο Μονεμβασίας, που υλοποιείται από το ΕΜΠ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ (ΔΒΜΑ, ΔΑΒΜΜ, ΔΣΑΝΜ, ΕΦΑ Λακωνίας).

Σχόλια

newsletter banner anagnostis