home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γαβρήλος: Στη Βουλή το θέμα των υπέρογκων τιμολογίων της ΔΕΗ στους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ Αργολίδας

Ζητείται η άμεση ανάληψη μέτρων για την αποφυγή της οικονομικής τους ασφυξίας
Συνάντηση Γαβρήλου με ΤΟΕΒ Ιρίων

Το μεγάλο ζήτημα των τιμολογίων-φωτιά που έχουν παραλάβει οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της Αργολίδας, έφερε χθες ο Γιώργος Γαβρήλος με Ερώτηση που κατέθεσε, απευθυνόμενος προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών. Μάλιστα ενόψει της κατάθεσης της Ερώτησης, ο βουλευτής Αργολίδας συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους ΤΟΕΒ (ΤΟΕΒ Ιρίων), ώστε να επικοινωνήσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά και να συζητήσουν τις προτάσεις για αποφυγή της οικονομικής ασφυξίας των τοπικών Οργανισμών.

Η ερώτηση που συνυπογράφεται από τους αρμόδιους Τομεάρχες της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Κόκκαλη Βασίλης, Ζαμπάρα Μίλτο και Παππά Νίκο, καθώς και από άλλους 18 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνει πως μπροστά σε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων οι ΤΟΕΒ Αργολίδας, λαμβάνοντας λογαριασμούς της ΔΕΗ που τους καλούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του νερού του Αναβάλου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους ίδιους τους αγρότες, πρόκειται για ποσά που για το κεντρικό αντλιοστάσιο κυμαίνονται στις 800.000€ περίπου, ενώ, ενδεικτικά, ένας μόνο ΤΟΕΒ του Νομού καλείται να πληρώσει περίπου 360.000€ (Ιρίων)!

Το μέτρο της κρατικής επιδότησης που είχε επικοινωνηθεί ιδιαίτερα, από την Κυβέρνηση, και οι αγρότες ήταν σίγουροι πως η Πολιτεία, ειδικά μετά από τις συνεχείς κακές καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει την παραγωγή και έχουν σχεδόν μηδενίσει το εισόδημά τους, δεν θα έβαζε τέλος στο δίκτυ προστασίας τους από το «ράλι» ανατιμήσεων της ενέργειας και την κερδοσκοπία των παρόχων.

Προφανώς άνθρακες αποδείχτηκε και αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός και τώρα οι ήδη υπερχρεωμένοι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ καλούνται να πληρώσουν ποσά παράλογα και εκτός των δυνατοτήτων τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αιφνίδια χαριστική βολή στους Τοπικούς Οργανισμούς και στους ίδιους τους αγρότες της χώρας οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε παρατεταμένο αδιέξοδο λόγω της αύξησης του καλλιεργητικού κόστους, των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, των συνεχόμενων καταστροφών της σοδειάς τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά και των ανερμάτιστων κυβερνητικών πολιτικών που έχουν περιορίσει τις επιδοτήσεις και έχουν εκτινάξει την ομαλότητα πληρωμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, δια μέσου του Βουλευτή Αργολίδας, ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία:

  1. Να προχωρήσουν στην διαγραφή μέρους των χρεών των αγροτών που προκύπτουν από τους εν λόγω λογαριασμούς της ΔΕΗ και να γίνει διευθέτηση του υπολοίπου, μέσω γενναίων δόσεων.
  2. Να λάβουν αποφάσεις για την ανακούφιση των αγροτών από τις υψηλές τιμές του αγροτικού ρεύματος με καίριες παρεμβάσεις, ώστε να επανεκκινήσει απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή και να ανακουφιστούν από ένα μέρος του καλλιεργητικού κόστους οι αγρότες, που η κρίση ακρίβειας τους αποτρέπει ουσιαστικά από το να συνεχίσουν την παραγωγή αλλά και να ζήσουν.
  3. Να προσδιορίσουν πότε σκοπεύουν να προκηρύξουν τα μέτρα του ΠΑΑ αλλά και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε, να μειωθεί, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (net metering) το κόστος της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή.
  4. Να προχωρήσουν σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την διαγραφή μεγάλου μέρους των συνολικών χρεών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της χώρας και μια γενναία ρύθμιση του υπολοίπου, ώστε να καταστούν εκ νέου βιώσιμοι οι Οργανισμού και να σταθούν στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών μας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis