home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ: «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αργολίδα
Σεισμος Κορινθία

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα το πρωί, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στις 07:20:51, την Αργολίδα, την Αρκαδία και την Αττική. Συνολικά 12 σεισμοί σημειώθηκαν από τις 4 ως τις 8 το πρωί.

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έγινε 17χλμ Βορειοδυτικά από Σπέτσες και ακολούθησαν με 4,7 στις 07:20:52 – 11,1χλμ Βορειοδυτικά από Σπέτσες και 4,7 στις 07:20:53 – 11,8χλμ Βορειοδυτικά από Σπέτσες. Αυτός όμως που έγινε αισθητός σε Λεωνίδιο, Άστρος, Κρανίδι, Ναύπλιο και Άργος ήταν της τάξης των 3,2 ρίχτερ στις 07:43:13 – 27,6χλμ Νοτιοανατολικά από Ναύπλιο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Λέκκας: «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Ωστόσο, επεσήμανε πως «γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο».

Πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον, ο κ. Λέκκας πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Γκανάς: «Το ρήγμα είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς»

Με τη σειρά του και ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε ο κ. Γκανάς και ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.

Παπαδόπουλος: «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε» τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.

Στην ανάρτησή του αναφέρει: “Aν και βρίσκομαι στην Ιαπωνία βλέπω πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis