home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ένα από τα λαμπρότερα Ηρώα του Έθνους βρίσκεται στα Καλάβρυτα

Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό.
Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών 1821 στα Καλάβρυτα

Στον δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας, κοντά στα Καλάβρυτα, υψώνεται το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μνημείο του έθνους.

Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971.

Το Ηρώο αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 21 και την ελευθερία του ελληνικού έθνους από τον Τούρκο κατακτητή.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας

Στη νοτιοδυτική πλευρά των Καλαβρύτων, απέχοντας μόλις 5 χλμ. από την ιστορική πόλη, συναντάμε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής. Την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.

Πανελλήνιο εθνοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους και μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνισμού.

Μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο και με το βυζαντινό στοιχείο να κυριαρχεί, μεταφερόμαστε αιώνες πίσω – στους χρόνους της Αυτοκρατορίας του Νικηφόρου Φωκά- όταν ο Αγιορείτης ασκητής Ευγένιος ιδρύει, κατά την παράδοση, τη Μονή.

Παρά τις τόσες καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ιστορία της, η Μονή υψωνόταν κάθε φορά ακόμη καλύτερη και πιο μεγαλοπρεπής…

Η ιστορία έχει κατακυρώσει την τεράστια προσφορά της Αγίας Λαύρας στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς επί τουρκοκρατίας αποτέλεσε κέντρο εθνικής δράσης.

Υπήρξε το θέατρο πολεμικών γεγονότων της μεγάλης Εξεγέρσεως τού 21 και διεκδικεί την πρωτοπορία του Αγώνος με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κάτω από το θόλο του Ναού της.

Είναι γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με διαδεδομένη στην Ελλάδα εξιστόρηση. Σύμφωνα με άλλες απόψεις το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί απλώς θρύλο.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis