home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η ενεργειακή «καρδιά» της Ελλάδας χτυπάει σε μια μικρή νησίδα του Σαρωνικού

Η Ρεβυθούσα αποτελεί τη μοναδική σήμερα στην Ελλάδα υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
Ρεβυθούσα (11)

Η Ρεβυθούσα αποτελεί τη μοναδική σήμερα στην Ελλάδα υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και είναι έτσι η βασική εναλλακτική λύση απέναντι στο ρωσικό αέριο. Η ενεργειακή «καρδιά» της χώρας χτυπάει σε μια μικρή και ακατοίκητη πριν κάποια χρόνια νησίδα του Σαρωνικού και βρίσκεται 500 μέτρα νότια της ακτής Αγίας Τριάδας, του κόλπου της Πάχης Μεγάρων και 900 μέτρα δυτικά της Σαλαμίνας, στην οποία υπάγεται διοικητικά από το 2001.

Επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, τέθηκε για πρώτη φορά το εγχείρημα της εισαγωγής φυσικού αερίου. Η πρώτη διακρατική συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση υπογράφτηκε το 1987 και η σύμβαση με την Αλγερία στην συνέχεια, το 1988.

Παρά, τις σημαντικές πιέσεις από την ΗΠΑ, η ελληνική βουλή υπερψήφισε την συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση, ενώ ξεκίνησαν παράλληλα οι εργασίες για την δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Έτσι επιλέχθηκε η νησίδα της Ρεβυθούσας, σε κομβικό σημείο δίπλα στον Πειραιά και τα Μέγαρα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2000, ενώ έχουν γίνει πολλές εργασίες αναβάθμισης. Σήμερα η Ρεβυθούσα μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας , καθώς παρέχει ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξημένη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων απαιτήσεων της αγοράς.

Υπάρχουν μόλις 28 τέτοιοι σταθμοί στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Μπορεί να δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από δεξαμενόπλοια. Εδώ γίνεται παραλαβή, αποθήκευση, και αεριοποίηση του Φυσικού Αερίου. Από εδώ γίνεται και η τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Έχει αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ. ΥΦΑ. Μπορεί να να αεροποιεί 1250 m3 Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας, παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας τόσο για τους εργαζομένους στο νησί, όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Oδηγίας SEVESO III (Directive 2012/18/EU).

Η εκφόρτωση, αποθήκευση και αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) πραγματοποιείται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος όπως αυτές προβλέπονται στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η τήρηση των προαναφερθεισών προδιαγραφών ελέγχονται και πιστοποιούνται διαρκώς από ανεξάρτητους φορείς.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis