home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

ΚΚΕ Αργολίδας: «Αγορές» υπηρεσιών Υγείας, με «ασθενείς – πελάτες»

Ορατός εχθρός είναι το σύστημα του κέρδους στον τομέα της Υγείας
Κορωνοϊός

«Μία ακόμα αναζωπύρωση του κορονοϊού, απ’ αυτές που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι “εντός προγράμματος”, αρκούσε – σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις – για να αναδείξει την πραγματική εικόνα του δημόσιου συστήματος Υγείας: Αυτή της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στις σημερινές “έκτακτες” συνθήκες αλλά σε μόνιμη βάση». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Μετά από τέσσερα χρόνια αναμέτρησης με τον κορονοϊό, ο λαός και οι υγειονομικοί ξέρουν πλέον καλά ότι απέναντί τους δεν έχουν κάποιον «αόρατο εχθρό». Αντίθετα, πιο ορατή από ποτέ είναι η απειλή της στρατηγικής του κεφαλαίου, που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στο χάλι που ανακυκλώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η στρατηγική αυτή, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «αγορές» υπηρεσιών Υγείας, με «ασθενείς – πελάτες» και υγειονομικούς που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τους κάθε λογής «κόφτες» για τον περιορισμό του «κόστους», φορτώνει με νέα βάρη τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία για υπηρεσίες που υποβαθμίζονται διαρκώς, ή τη στέλνει «πακέτο» στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι στην πανδημία: Με προσωπικό γονατισμένο (όσο έχει απομείνει από το κύμα παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων), που παρά τη «λήξη συναγερμού» εξακολούθησε να μετακινείται από μονάδα σε μονάδα για να μπαλώσει τρύπες, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδείας.

Με κλινικές που υπολειτουργούν και αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με χειρουργεία που κλείνουν, με το ΕΚΑΒ διαλυμένο. Και, βέβαια, με μια αποδεκατισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με Κέντρα Υγείας – κουφάρια, από τη μία οδηγώντας στο απόλυτο φρακάρισμα των δημόσιων νοσοκομείων, ειδικά των παιδιατρικών, και από την άλλη στέλνοντας πελατεία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αναμασά «εξαγγελίες» και επιταχύνει το «νέο», ακόμα χειρότερο ΕΣΥ. Από τη μία αναμοχλεύει τις περιβόητες 6.500 προσλήψεις προσωπικού – που στην καλύτερη περίπτωση θα αναπληρώσουν τις παραιτήσεις – και από την άλλη δεσμεύεται για «απογείωση» της επιχειρηματικής δράσης, με τη γενίκευση του συστήματος DRG’s για την ασφυκτική παρακολούθηση του «κόστους», με την εργολαβοποίηση κάθε είδους υπηρεσίας, με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών σε νευραλγικά σημεία των νοσοκομείων (π.χ. αξονικοί τομογράφοι).

Με άλλα λόγια, το μόνο σίγουρο για τον λαό είναι το «ραντεβού» με ακόμα λιγότερες και χειρότερες δωρεάν παροχές, με περισσότερες άμεσες και έμμεσες πληρωμές, στο πλαίσιο της πολιτικής για την Υγεία – εμπόρευμα που υπηρετούν μαζί με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας βάλει ο καθένας το δικό του «λιθαράκι» στο κλείσιμο νοσοκομείων, στην εμπορευματοποίηση, στην υποστελέχωση κ.ο.κ.

Με αφορμή λοιπόν τη νέα έξαρση του κορονοϊού, αναδεικνύεται ξανά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον λαό από την πάλη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για ένα σύγχρονο, ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη. Αυτές τις διεκδικήσεις προβάλλει το ΚΚΕ και με την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ουσιαστική θωράκιση του λαού απέναντι στον «ορατό εχθρό»: Το σύστημα του κέρδους, που βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία του».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis