home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κατά Αυγενάκη η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου για τη συγχώνευση ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ

«Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της άρδευσης και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»
ΤΟΕΒ

Κατά της μεταρρύθμισης που εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκη για τη συγχώνευση ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για όλη την Περιφέρεια τάσσεται η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αυγενάκη προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα, την δρομολογούμενη εδώ και χρόνια συγχώνευση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ) σε ενιαίο φορέα διαχείρισης, σε επίπεδο περιφέρειας.

 Πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, τα οποία σταθερά αναδεικνύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αφού τόσα χρόνια άφησαν τους οργανισμούς στην τύχη τους χωρίς στήριξη, με το αυξημένο ενεργειακό κόστος να γίνεται θηλιά για τους παραγωγούς, δημιουργώντας τεράστια χρέη, αφού απαξίωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, τώρα προχωρούν στη συνένωση αυτών των οργανισμών με τη διαμόρφωση σχεδίων ανάπτυξης (master plan) και ταυτόχρονη είσοδο ιδιωτών επενδυτών ως μάνατζερ!

Ουσιαστικά προχωρούν στο επόμενο βήμα εμπορευματοποίησης  – ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης και του νερού άρδευσης κατά τα πρότυπα της ύδρευσης, όπου ήδη έχουν προαναγγελθεί αντίστοιχα σχέδια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, γεγονός  που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα βάλουν στο χέρι το νερό άρδευσης.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται στις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οδηγία 2000/60 που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

 Το έδαφος έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με διάφορα κατά καιρούς μέτρα όπως η μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των ΤΟΕΒ στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών το 2017, αφού προηγουμένως με τον Καλλικράτη είχαν καταργηθεί οι Διευθύνσεις  εγγείων βελτιώσεων. Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως βραχνάς και εισπρακτικός μηχανισμός, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που πληρώνουν το μάρμαρο!

 Οι νέες εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους βιοπαλαιστές αγρότες για να μην πουν το νερό νεράκι. Είναι ανάγκη να οργανώσουν άμεσα τους αγώνες τους, μέσα από αγροτικούς συλλόγους και  ομοσπονδίες,  ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια που προμηνύουν  υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού άρδευσης, γεγονός που θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής με αντίκτυπο και στη λαϊκή κατανάλωση. Να παλέψουν για την ικανοποίηση των αναγκών τους,  για νερό άρδευσης φθηνό και σε επάρκεια, χωρίς χαράτσια και φόρους, για την κατασκευή και συντήρηση των αναγκαίων αρδευτικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπαίνει μπροστά στην πάλη των εργαζομένων και του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό και με επάρκεια νερό, για τη διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων και των υποδομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για οικιστική – αγροτική χρήση, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis