home design 800x400
home design 1170Χ320

Ανασχηματισμός: Από την Πελοπόννησο οι δύο νέοι υφυπουργοί της Κυβέρνησης – Τα βιογραφικά τους

Ανδρέας Νικολακόπουλος και Ιωάννα Λυτρίβη αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπουργείο Παιδείας
Νέοι υφυπουργοί Πελοπόννησος Νικολακόπουλος Λυτρίβη

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση, καθώς κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε, το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου 2024, μερικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ανάμεσά τους και δύο νέα πρόσωπα που δεν έχουμε ξαναδεί σε υπουργικές θέσεις. Ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος και η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη. Αμφότεροι έχουν καταγωγή από την Πελοπόννησο.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι βουλευτής Ηλείας, γεννημένος στην Αμαλιάδα. Η Ιωάννα Λυτρίβη έχει γεννηθεί στην Αρκαδία, έχει κατέλθει υποψήφια με τη ΝΔ το 2019 στον τόπο καταγωγής της και είναι βουλευτής Επικρατείας.

Ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας στις 25 Αυγούστου 1974. Γονείς του ο Θεόδωρος Νικολακόπουλος και η Ειρήνη Θωμοπούλου και έχει μία μικρότερη αδελφή, την Διονυσία, η οποία είναι αρχιτέκτων. Φοίτησε στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας, εν συνεχεία στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αθλητισμό και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το 1992 πέτυχε την εισαγωγή του στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Essex στη Μεγάλη Βρετανία. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία. Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη και εν συνεχεία υπηρέτησε στις μονάδες της Λάρισας, της Χρυσούπολης Καβάλας, στην Ελευσίνα και πήρε το απολυτήριό του από την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας.

Έκανε την άσκησή του σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, όπου και άσκησε στην συνέχεια την δικηγορία και το έτος 2000 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο στην Αμαλιάδα. Είναι δικηγόρος Αστικού, Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου και μιλά Αγγλικά και Ιταλικά. Το 2006 παντρεύτηκε με την Ειρήνη Φάσσου, επίσης δικηγόρο της Αμαλιάδας, και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Παναγιώτα και την Ειρήνη.

Η ενασχόλησή του, επίσημα πλέον, με τον χώρο της πολιτικής ξεκίνησε το 2014 οπότε και κατήλθε στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Ήλιδας με την παράταξη του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου «Ήλιδα- Νέα Μέρα», που κέρδισε τις εκλογές. Κατέλαβε την πρώτη θέση σε σταυρούς και εν συνεχεία εκλέχθηκε πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας για πέντε συναπτά έτη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγην βουλευτής Ηλείας. Είναι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου και είμαι πρόεδρος της Επιτροπής ΕλληνοΙσλανδικής Φιλίας.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Η νέα υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης.

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group). Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019). Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009-2011). Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1982.

Ιωάννα Λυτρίβη

Όλες οι αλλαγές

Κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνονται οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη.

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης.

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis