home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων – Ενθάρρυνση της τηλεδιάσκεψης

Γράφει ο Γιάννης Λάσκαρης

Σημαντικές φαίνονται και ίσως ριζοσπαστικές οι αλλαγές που έρχονται στην λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Η σημαντικότερη είναι αυτή της  διά ζώσης διεξαγωγής της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε μία φορά τον μήνα καθώς ενθαρρύνεται η τηλεδιάσκεψη.

Επίσης Καταργείται η έντυπη ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και κάθε δίμηνο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι ασκούν έλεγχο στα όσα έπραξε το διάστημα αυτό η δημοτική αρχή. Αυτά είναι επιγραμματικά τα σημεία στα οποία με την εμπειρία που έχω καθώς υπηρέτησα τέσσερα χρόνια ως γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που κάνουν την διαφορά για όσα γνωρίζαμε για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.

Προσωπική μου πάντα άποψη παραμένει η ανάγκη για ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων από το διαδίκτυο, προκειμένου να τις παρακολουθούν οι δημότες και φυσικά αυτοί  των απομακρυσμένων περιοχών. Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές στη λειτουργία των Δημοτικών συμβουλίων:

  • Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκροτείται από τους δημοτικούς συμβούλους που υποδεικνύει ο επικεφαλής κάθε παράταξης και η ψηφοφορία είναι πλέον φανερή.
  • Δεν μπορεί να διαγραφεί ο επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης από τα μέλη της, διότι διαθέτει την άμεση λαϊκή νομιμοποίηση .
  • Ο δημοτικός σύμβουλος που διαφωνεί με την παράταξή του και ανεξαρτητοποιείται στη διάρκεια της δημοτικής θητείας θεωρείται έκπτωτος από όλες τις θέσεις που κατείχε στα συλλογικά όργανα, τις επιτροπές και τα συμβούλια. Αν είναι αντιδήμαρχος, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Επίσης:

  • Περιορίζεται η υποχρεωτική διά ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε μία φορά τον μήνα και ενθαρρύνεται η τηλεδιάσκεψη.
  • Καταργείται η έντυπη ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και καθιερώνεται αποκλειστικά η ηλεκτρονική, με υποχρεωτική ελάχιστη προθεσμία δύο ημερών για την ενημέρωσή τους για τα θέματα των συνεδριάσεων του.
  • Μόνο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να εγκρίνει τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  • Κάθε δίμηνο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι ασκούν έλεγχο στα όσα έπραξε το διάστημα αυτό η δημοτική αρχή. Ο έλεγχος μπορεί να αφορά έως και 10 θέματα σε κάθε συνεδρίαση.
  • Καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη θέση τους δημιουργείται η Δημοτική Επιτροπή.»

Γιάννης Λάσκαρης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis