home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Παναγιώτης Νίκας: Το έργο του, το μέλλον της Πελοποννήσου, οι δυσκολίες και οι αιχμές

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν, στα προβλήματα που αντιμετώπισε και στην πολιτική κατάσταση της χώρας
Νίκας

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε έναν αναλυτικό απολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν και εξέφρασε την άποψή του για τις προοπτικές της Πελοποννήσου.

Με αναφορές σε σημαντικά έργα, χρηματοδοτήσεις και προκλήσεις, ο κ. Νίκας αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και προβάλλει τις προτεραιότητες για την επόμενη διοίκηση.

«Σε μένα δεν ήρθε κανείς για να παραδώσω»

Ο Παναγιώτης Νίκας δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του σε ότι αφορά στην κεντρική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, όπως επισήμανε, μόνο με μία υπουργό είχε άριστη σχέση και συνεργασία, την κυρία Λίνα Μενδώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν δεσμευτεί για έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, όπως για μαρίνες, οδικοί άξονες, το τρένο κ.α.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χρήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας και στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

«Δεκαπέντε μέρες είχα δώσει μια διορία να παραδώσουν οι γενικοί διευθυντές για δύο ώρες κάθε μέρα. Σε μένα δεν ήρθε κανείς για να παραδώσω, και οι συνεργάτες μου θα παραδώσουν πολιτικά στους αντικαταστάτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου λέγοντας: «Για το μέλλον θα πω δυο σύντομες κουβέντες. Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που δεν έχω καταλάβει πόσο κρατικός είναι. Εμείς εκτελούμε ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, επομένως η ευελιξία δεν είναι μεγάλη. Για την περιφέρειά μας, χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους, όχι υπαλλήλους γενικά. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει σε θεσμικό επίπεδο να γίνουν βασικές αλλαγές. Πρέπει να σπάσουμε τον τοπικισμό. Να αισθανόμαστε ως Πελοποννήσιοι. Να έχουμε εκλεγμένους σ’ όλη την έκταση της Περιφέρειας. Όλοι αποδεχόμαστε ότι πρωτεύουσα πρέπει να είναι η Τρίπολη, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Προφανώς χρειάζονται διορθώσεις σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα Κύθηρα και η Τροιζηνία δεν υπάρχει λόγος να μην ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει να παραμείνει η έδρα στην Τρίπολη. Αν μιλάμε για ενιαία Πελοπόννησο, η Πάτρα δεν είναι κάτι που μπορείς να το πολεμήσεις ως έδρα».

«Τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, είναι τρία: Η διάβρωση του Κορινθιακού κόλπου, το τρένο και οι οριζόντιοι άξονες. Από την εποχή του Τρικούπη μιλάμε για την παράκαμψη των Λαγκαδίων», επισήμανε ο κος Νίκας.

«Αν αγαπάμε την αγροτιά, το πρώτο θέμα που πρέπει να λύσουμε, είναι η άρδευση. Είναι θέμα κυβερνητικό κι αυτό», συμπλήρωσε.

Αιχμές για δύο συνεργάτες χωρίς να τους κατονομάσει

Τέλος, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για όσο καιρό διατέλεσε περιφερειάρχης:

«Είμαι ανεξάρτητος όσον αφορά στη συμπεριφορά μου ως αυτοδιοικητικού. Ποτέ δεν διανοήθηκε κανένας να μου δώσει εντολές. Δεν πέρασα εύκολα, επί τρία χρόνια αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα, όπως αν το νοσοκομείο της Τρίπολης έπρεπε να γίνει νοσοκομείο κόβιντ. Κάναμε μια σύσκεψη και είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρόταση, και ξέσπασε θύελλα, που συνδεόταν με μικροσυμφέροντα στην περιοχή. Το δεύτερο είναι η ενέργεια, όπου έχω την άποψη πως το κράτος πρέπει να έχει λόγο. Το τρίτο, ήταν ένα αντιπλημμυρικό 85 εκατ. ευρώ με ανάθεση, που δεν χρειαζόταν, και οι ΑΠΕ, που πρώτα πρέπει να υπάρχει χωροταξία. Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που στάθηκαν δίπλα μου, εκτός από δύο περιπτώσεις, μια στη Μεσσηνία και μια στην Αργολίδα. Θεωρώ ότι η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός, δεν θέλω να έχω καμία ιδεολογική σχέση με την πατριδοκαπηλία και τον εθνολαϊκισμό, με τον λαϊκισμό κάθε μορφής, με το ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση. Εξοργίζομαι όταν ακούω δήμαρχο να λέει, “ευχαριστώ τον τάδε”. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ζητήματα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Υπάρχει ένας βουλευτής που προωθεί διάφορα ζητήματα, και είναι πιο ελκυστικός. Εύχομαι στον κ. Πτωχό να έχει επιτυχία. Νομίζω ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την απεξάρτησή του από το συγκεκριμένο γραφείο και τον συγκεκριμένο χώρο. Αλίμονο αν είναι εντολοδόχος, αλίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών. Δεν ήταν αντίπαλός μου ο Τατούλης».

Αναλυτικά η συνέντευξη Νίκα στο παρακάτω βίντεο:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis