home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έλλειψη εργατών γης: Η δραματική κρίση που απειλεί τη βιωσιμότητα της ελαιοκομίας στην Ελλάδα

Η ΔΟΕΠΕΛ ζητά δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης εργατών στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών
Μάζεμα ελιάς ελιές

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) επαναφέρει το πάγιο αίτημα για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται ως διαχρονικά άλυτη, αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα.

Επιπτώσεις της έλλειψης εργατών γης

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για την ελαιοκομική παραγωγή και τη χώρα συνολικά. Σύμφωνα με τη ΔΟΕΠΕΛ, για την περίοδο 2022/23, το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής παρέμεινε στα ελαιόδεντρα, με απώλειες στο αγροτικό εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές της χώρας να υπερβαίνουν τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Λύση με την άδεια διαμονής

Η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και εργασίας μεταναστών είναι ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τη ΔΟΕΠΕΛ. Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες δεν καλύπτουν τις πολλαπλασιαστικές ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα.

Μέτρα, ελπίδες και μεταρρυθμίσεις

Η ΔΟΕΠΕΛ εκφράζει ελπίδες ότι η τροπολογία αποτελεί την αρχή για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ενεργά το πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείνοντας, η ΔΟΕΠΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που επηρεάζει τους μετακλητούς εργάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελαιοκομίας και η οικονομική ευημερία της χώρας.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis