home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου

Κυκλοφόρησε το 4ο βιβλίο του Πολιτικού Μηχανικού και Οικονομολόγου Απόστολου Παπαφωτίου
Το territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία κατασκευή), 2023

Κυκλοφόρησε το 4ο βιβλίο του Πολιτικού Μηχανικού και Οικονομολόγου Απόστολου Παπαφωτίου με τίτλο «Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)» Έκδοση «Καταγράμμα», Κόρινθος 2023.

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού απετέλεσε η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Βενετικής Υδατογέφυρας στον Άσσο, Δήμου Κορινθίων, Περιφέρειας Πελοποννήσου» από τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ΕΣΠΑ 2013-2020 με προϋπολογισμό 420.000,00 €, όπως και το προσωπικό μου ενδιαφέρον και οι αγώνες, επί πολλά έτη, για την ωρίμανση του έργου.

Η Υδατογέφυρα εξετάζεται ως ένα μοναδικό κομψοτέχνημα της Αρχιτεκτονικής και ως μία σωστά δομημένη κατασκευή. Συγχρόνως, εντάσσεται αυτή μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της Β’ Βενετοκρατίας που για την Κορινθία ήταν από το 1687 έως το 1715 και το οποίο εξετάζεται σχετικά.

Το territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας Ιστορία κατασκευή 2023

Οι Βενετοί, σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού, σε αυτό το μικρό διάστημα επίλυσαν πολλά βασικά προβλήματα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που ταλάνιζαν την κοινωνία. Μεταξύ αυτών και η Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου, όπου με παροχή 1,14 m3/sec μπορούσε να αρδεύσει την πεδιάδα της Βόχας και της Κορίνθου, συνολικής επιφανείας 20.000 στρεμμάτων.

Επιπλέον, το βιβλίο προκαλεί για σύγκριση με τη θλιβερή σημερινή κατάσταση κατά την οποία στην Κορινθία δεν εξασφαλίζεται η ίδια δυνατότητα, όπως την εποχή της Βενετοκρατίας, για την άρδευση της πεδιάδας της Βόχα, στην οποία δυστυχώς έχει ήδη αρχίσει η ερημοποίηση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis