home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουλάς: Η βιτρίνα της Κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό – Τι γίνεται με την Αργολίδα

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ, την συγχώνεση της ΔΟΥ Άργους με αυτή του Ναυπλίου, την υποστελέχωση των Νοσοκομείων και τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και το έργο του Αναβάλου

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2024 ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός συνιστά τη βιτρίνα της κυβερνητικής πολιτικής και “αποκαλύπτει το όραμά σας για την πορεία της χώρας. Μετά από πέντε προϋπολογισμούς που συντάξατε, σε ποια σημεία ακριβώς είναι καλύτερη η ζωή των πολιτών σήμερα;”.

Όσον αφορά την Αργολίδα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ, την συγχώνεση της ΔΟΥ Άργους με αυτή του Ναυπλίου, την υποστελέχωση των Νοσοκομείων και τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και το έργο του Αναβάλου.

Συνεχίζει ρωτώντας:

“Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα;

  • η μισθολογική απόκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, (θυμάμαι το πανηγύρι που κάνατε για την αύξηση 70 ευρώ στο μέσο όρο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων)
  • σε αγοραστική δύναμη η χώρα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 405 δις, με τους τόκους εξυπηρέτησής του να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό
  • μόλις το 55% έχει απορροφηθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
  • βρισκόμαστε στην υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα από επιλογή
  • η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ
  • η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σαρώνουν την ελληνική κοινωνία
  • το κόστος της ενέργειας και οι ανατιμήσεις έχουν γίνει ο εφιάλτης του ελληνικού νοικοκυριού και εσείς ως απάντηση προσφέρετε μπλε, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Οι πολίτες εδώ και καιρό είναι θεατές της ίδιας επικοινωνιακής παράστασης, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις διεθνείς συνθήκες οικονομικής ύφεσης για να δικαιολογήσει έναν ακόμα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό, ταξικό και κοινωνικά άδικο προϋπολογισμό, που μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στους βιοπαλαιστές και προστατεύει τους λίγους ισχυρούς.

Για να επιτύχει δε, την κοινωνική ανοχή, μασκαρεύει την εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος εάν η κυβέρνηση έχει όντως επαφή με την κοινωνία ή εάν χρησιμοποιεί εσκεμμένα κάθε επικοινωνιακό τερτίπι για να επιβάλει την κρυφή της ατζέντα.

Καμία υπόσχεσή σας δεν είχε μέχρι σήμερα αντανάκλαση στην βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Καμία προσδοκία που δημιουργήσατεδεν έγινε πράξη διότι κάθε φορά που εξαγγέλλετε μέτρα που ανακουφίζουν τους πολίτες, την επόμενη στιγμή λαμβάνετε άλλα που τους επιβάλλουν επαχθέστερες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός συναντιέται με εκπροσώπους διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών και υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, οι πολίτες επί πέντε χρόνια δεν έχουν δει καμία επένδυση και καμία αναπτυξιακή έκρηξη κεφαλαίων, πέρα από goldenvisas, αγορές ακινήτων και τουρισμό.

Που βρίσκεται η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας που ευαγγελίζεστε;

Επαίρεστε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και για την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην δημόσια διοίκηση, την ίδια ώρα που αφήνετε τον δημόσιο τομέα να βουλιάζει στο τέλμα της υποστελέχωσης, των παρωχημένων υποδομών και της τεχνολογικής ανεπάρκειας.

Διαφημίζετε στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα τα οικονομικά σας επιτεύγματα, όταν δεν έχουν γίνει νέες επενδύσεις σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους

Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας παρά μόνο οι εποχιακές για τις ανάγκες του τουρισμού,

Δεν έχετε αξιοποιήσει το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας, δεν έχετε αναστρέψει τη φυγή των νέων στο εξωτερικό,

Δεν έχετε συγκρατήσει τις τιμές στα ράφια και το κόστος της ενέργειας, δεν έχετε διαχειριστεί τον κρατικό κορβανά προς όφελος των πολιτών,

Δεν έχετε βελτιώσει το κοινωνικό κράτος, δεν έχετε ανασυγκροτήσει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση,

Δεν έχετε αναχαιτίσει την εγκληματικότητα και την ατιμωρησία και δεν έχετε αντιμετωπίσει τις κοινωνικές παθογένειες που λόγω της οικονομικής ένδειας, της ανασφάλειας και της απογοήτευσης των πολιτών έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή μεγέθη.

Και ξέρετε ποια είναι η αιτία για όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε μέχρι σήμερα;

Το γεγονός ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, για την αναγέννηση της υπαίθρου, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, για την αναχαίτιση του δημογραφικού κατήφορου που είναι η βασική αιτία για μία σειρά αρνητικών οικονομικών δεικτών, αλλά και για την συρρίκνωση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας.

Στην ίδια κατεύθυνση διαχειρίζεστε και τον τομέα της πολιτικής προστασίας, που σήμερα διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Άλλωστε το κόστος των φυσικών καταστροφών είναι ο άγνωστος «Χ» που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε πρόβλεψη.

Όπως πέρσι και φέτος, που το κόστος αποκατάστασης των υποδομών και αποζημίωσης των πληγέντων προκάλεσαν την κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών 700 και 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Για το 2024 προβλέπεται το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου στο ΠΔΕ να ανέλθει στα 150 εκατομμύρια ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν επιπλέον πιστώσεις 107 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ζήτημα όμως, είναι το πώς θα διατεθούν τα χρήματα αυτά, σε ποιους αποδέκτες και ποιος θα ελέγξει την διάθεσή τους.

Αυτή την στιγμή το κόστος της πολιτικής προστασίας αφορά κυρίως:

  • στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος
  • στη μίσθωση και συντήρηση εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης -στην προμήθεια ανταλλακτικών και μέσων προστασίας
  • στη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων
  • στην προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε έναν πολυέξοδο, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό συντονιστικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που διαχειρίζεται έναν πακτωλό χρημάτων χωρίς να φέρνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλάει για διάθεση κονδυλίων στην πρόληψη εσείς επιμένετε να τα διαθέτετε στην καταστολή και να διαχέετε τις ευθύνες”.

Τα καίρια ζητήματα στην Αργολίδα

Όσον αφορά τα καίρια ζητήματα που αφορούν την Αργολίδα, ο βουλευτής ανέφερε τα εξής:

“Κύριοι της κυβέρνησης,

Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

Για παράδειγμα συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αργολίδας αλλά και άλλων περιοχών της Περιφέρειας.

Κλείνετε καταστήματα ΕΛΤΑ το ένα πίσω από το άλλο (Αγία Τριάδα, Τολό και Ερμιόνη) και καταργείτε τη ΔΥΟ Άργους με συγχώνευση.

Στην Αργολίδα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας άνθρωποι που ζουν σε χωριά δεν μπορούν ούτε να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους λόγω τεράστιας έλλειψης ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία.

Την ίδια ώρα οι νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και αντιμετωπίζουν συχνά κρούσματα βίας ένα θέμα που έχουμε θίξει πολλές φορές αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Και πάμε στο τεράστιο θέμα για την Αργολίδα που είναι η υλοποίηση των έργων του Αναβάλου. Έργο που θα δώσει σημαντική λύση στο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας Η υφαλμύρωση των πηγών είναι το τεράστιο πρόβλημα σήμερα. Οι αγρότες ποτίζουν με 2.500 μονάδες αγωγιμότητας.

Επιπλέον, ο αγροτικό τομέας καλείται να επιβιώσει σε ένα δυσμενές περιβάλλον λόγωαυξημένου κόστους παραγωγής, ακρίβειας, τεράστιας έλλειψης εργατών γης, ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν καταστροφές στην παραγωγή τους και αδυναμίας του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα αγροτικής ασφάλισης.

Το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται μία Ελλάδα ισχυρή, κοινωνικά δίκαιη, απαλλαγμένη από ταξικά σύνδρομα και ελιτισμό, για αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια Ελλάδα της αλληλεγγύης με ισχυρό δημόσιο τομέα, με υποδομές και με υγιή επιχειρηματικότητα, με κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, με πλούτο για όλους και με ίσες ευκαιρίες.

Δυστυχώς, το δικό σας όραμα όπως αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2024 είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το δικό μας.

Για τον λόγο αυτό και καταψηφίζουμε.”

Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis