home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

«Νοσεί» η Υγεία στην Πελοπόννησο – Τι αποτρέπει τους πολίτες απ’ το να κάνουν ιατρικές εξετάσεις

Δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής, είτε εξαιτίας της απόστασης.
Ιατρείο

Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την ικανότητα των πολιτών να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, είτε λόγω φτώχειας είτε λόγω μεγάλης αναμονής. Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες μεταβαίνουν στην Αθήνα ή στην Τρίπολη για να εξεταστούν, λόγω των ελλειμματικών και υποστελεχωμένων δομών υγείας.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα  με την έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), στις Περιφέρειες που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2022 συγκαταλεγόταν και η Πελοπόννησος.

Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, η Ελλάδα – μαζί με τη Φινλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής, είτε εξαιτίας της απόστασης.

Αναλυτικά, οι χώρες της Ε.Ε. που ανέφεραν τις υψηλότερες τιμές ήταν: η Ελλάδα (16,7%), η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%). Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).

Πόσο επηρεάζει η φτώχεια

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην Ε.Ε. ανέφεραν ότι αυτές οι ανεκπλήρωτες ανάγκες έφτασαν σε ποσοστό 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται σε όλη την Ε.Ε., με εξαίρεση την Ισπανία (όπου το 2% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες, έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και 0,6% αυτοί που κινδυνεύουν από φτώχεια).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται 14,5 μονάδες υψηλότερο μεταξύ των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) και εκείνων που δεν κινδυνεύουν (14,3%). Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν, επίσης, στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 μονάδες (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία με 8,5 μονάδες (11,7% έναντι 3,2%).

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis