home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Βόρεια Κυνουρία: Η ακαρπία έχει φέρει σε τραγική κατάσταση τους ελαιοπαραγωγούς

Σε ψήφισμα τους οι κοινοτάρχες των χωριών της περιοχής απαιτούν την οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία
Ελιά

Οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Βορείας Κυνουρίας απαιτούν την οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία λόγω της ακαρπίας στην ελιά. Σε ψήφισμα τους οι κοινοτάρχες των χωριών της περιοχής περιγράφουν την κατάσταση ως «τραγική».

Όπως αναφέρουν στο σχετικό ψήφισμα:

«Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας βιώνουν μια τραγική κατάσταση και πραγματικότητα, εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το απόλυτο της παραγωγής.

Επιπλέον το φετινό πρόβλημα της ακαρπίας έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη παραγωγή των προηγουμένων χρόνων με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να καλλιεργήσει για την επόμενη χρονιά, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας και το πολύ υψηλό κόστος καλλιέργειας.

Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια, άμεσα συνυφασμένη με την διαχρονική πορεία και ιστορία των χωριών μας αλλά και όλης της χώρας , αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια , η εγκατάλειψη της θα γενικεύσει και θα επιτείνει τον μαρασμό και την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας και του τόπου μας,

Μια καλή παραγωγική χρονιά για τα χωριά του Δήμου μας είχε παραγωγή 5.500 τόνων ελαιόλαδου και 2,500 τόνων βρώσιμων ελιών . Δυστυχώς η φετινή παραγωγή ελαιολάδου δεν ξεπερνά το 15 με 20%- ενώ και η παραγωγή της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται στο 25% το πολύ.

Οι καιρικές συνθήκες με τις μεγάλες θερμοκρασίες σχεδόν όλου του Νοεμβρίου για το σύνολο των ελαιόδεντρων, σίγουρα προμηνύουν μια ίδια ή και χειρότερη επόμενη παραγωγική χρονιά.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και απαιτούμε από την Πολιτεία την οικονομική ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών των χωριών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καθώς και την μέριμνα ως προς την ενίσχυση και προστασία της ελαιοπαραγωγής».

Ποιοι υπογράφουν το ψήφισμα

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων που υπογράφουν το ψήφισμα είναι οι εξής:

  1. Άστρος – Μπάρλας Κων/νος
  2. Αγία Σοφία – Ταλαγάνης Χρήστος
  3. Άγιος Ανδρέας – Σούρσος Αθανάσιος
  4. Άγιος Γεώργιος – Σουρλίγκας Ιωάννης
  5. Βέρβενα – Καρκούλης Νικόλαος
  6. Δολιανά – Μεγκλής Δημήτριος
  7. Κορακοβούνι – Ρουμπής Στέλιος
  8. Κούτρουφα – Μπουτσικάκης Ιωάννης
  9. Μελιγού – Καμπύλης Παναγιώτης
  10. Ξηροπήγαδο – Τσιούλος Σωτήριος
  11. Περδικόβρυση – Νικολάου Θεόδωρος
  12. Παράλιο Άστρος – Χάρβαλος Πέτρος
  13. Πλατάνα – Σπυράκης Χρυσοβαλάντης
  14. Πραστός – Πετρής Δημήτριος
  15. Στόλος – Στρευλάκος Βασίλειος
  16. Χάραδρος – Τετώρος Κων/νος»

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis