home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μυστήριο με δελφίνι στον Κορινθιακό – Επιστήμονες λένε πώς οι αντίχειρες προέκυψαν από αιμομιξία

Πού οφείλεται αυτή η περίεργη παραμόρφωση που κάνει το δελφίνι να φέρνει σε … άνθρωπο!
Δελφίνι με αντίχειρες (2)

Εντυπωσιακές εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από ένα δελφίνι στον Κορινθιακό Κόλπο που φέρεται να έχει ένα ζευγάρι ανθρώπινους «αντίχειρες», οι οποίοι προεξέχουν από τα πτερύγια του.

Το γεγονός έχει συναρπάσει, αλλά και εκπλήξει εξίσου τους ερευνητές. Η εν λόγω ανακάλυψη σημειώθηκε τον Ιούλιο, όταν ερευνητές από το Ινστιτούτο Κητωδών Ερευνών Pelagos έπεσαν πάνω σε αυτό το δελφίνι με τις περίεργες παραμορφώσεις στα άκρα, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

Δελφίνι με αντίχειρες (1)

Πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια ανωμαλία

Ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός συντονιστής και πρόεδρος του Ινστιτούτου, τράβηξε τις φωτογραφίες της μοναδικής μορφολογίας του πλάσματος.

Μιλώντας στο Live Science, ο κ. Φραντζής ανέφερε ότι στα 30 χρόνια διεξαγωγής ερευνών και παρακολούθησης δελφινιών στην Ελλάδα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια ανωμαλία στην ανοιχτή θάλασσα.

Παρά την ασυνήθιστη εμφάνιση των πτερυγίων του, το δελφίνι φαινομενικά δεν είχε προβλήματα ενσωμάτωσης εμφάνισε τις τυπικές συμπεριφορές, όπως το κολύμπι, το άλμα και το παιχνίδι με άλλα δελφίνια.

Δελφίνι με αντίχειρες (2)

Πού μπορεί να οφείλεται η παραμόρφωση

Αυτό οδήγησε τον κ. Φραντζή να υποθέσει ότι η περίεργη παραμόρφωση δεν μπορούσε να είναι σημάδι ασθένειας ή αδιαθεσίας. Αντίθετα, είπε ότι το περίεργο πτερύγιο μπορεί να αποδοθεί σε σπάνια και ακανόνιστα γονίδια που προκύπτουν από αιμομιξία, δηλαδή συνεχή διασταύρωση εντός του απομονωμένου πληθυσμού των περίπου 1.300 ριγέ δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο.

Οι ειδικοί υποστήριξαν τη θεωρία του, προτείνοντας ότι το ελάττωμα είναι συνέπεια ενός αλλοιωμένου γενετικού προγράμματος κατά την ανάπτυξη του δελφινιού ως μόσχου, δεδομένου ότι η ιδιαιτερότητα φαινόταν να επηρεάζει και τα δύο πτερύγια.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ερώτηση : Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλοίωση dna και απο περιβαλλοντικούς παράγοντες; Η Μεσόγειος αργοπεθαίνει.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis