home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μια μοναδική εμπειρία για φυσιολάτρες στα Τέμπη του ποταμού Νέστου

Η πλούσια παραποτάμια βλάστηση φιλοξενεί πάπιες και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετά είδη αρπακτικών.
Τα Τέμπη του ποταμού Νέστου (1)

Ο ποταμός Νέστος είναι ένα αληθινό μνημείο της φύσης. Ο Νέστος πηγάζει από τα βουνά Ρίλα της Βουλγαρίας και αφού διανύσει 233 χιλιόμετρα ανάμεσα από βαθιές κοιλάδες και απότομα φαράγγια, εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο.

Η πλούσια παραποτάμια βλάστηση φιλοξενεί πάπιες και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετά είδη αρπακτικών.

Από το ύψος της Σταυρούπολης έως τον οικισμό των Τοξοτών, σε μια διαδρομή περίπου 22 χιλιομέτρων, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συνεχές παιχνίδι με τους μαιάνδρους του και ένα καταπράσινο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς γνωστό ως τα Τέμπη του ποταμού Νέστου. Η πεζοπορία -χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας- διαρκεί 7-8 ώρες.

Όταν περάσει τους Τοξότες, η κοίτη του ποταμού παίρνει νότια διεύθυνση, διασχίζει τις πεδιάδες της Ξάνθης και της Χρυσούπολης και καταλήγει στη θάλασσα, σχηματίζοντας το γνωστό για τη βιοποικιλότητα που υποστηρίζει, Δέλτα του Νέστου.

Τα Τέμπη του ποταμού Νέστου (2)

Από το χωριό Γαλάνη (σε μικρή απόσταση από τους Τοξότες) ξεκινά ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6.

Το καλά συντηρημένο μονοπάτι στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο ποταμός Νέστος είναι ένα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος έκτασης 23.800 στρεμμάτων. Η περιοχή, εκτός του ότι περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, έχει απόλυτα δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί ως «Αισθητικό Δάσος» ένα από τα 19 της Ελλάδας.

Έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως canoe kayak, rafting, τοξοβολία, 4×4 και βόλτες με άλογα, χρησιμοποιώντας τις βάσεις της Riverland, της Vistonis ή της Nativus που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Βίντεο: ©Wind-up team

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis