home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ξεχωριστή τιμή για την Ιωάννα Παπαντωνίου σε κλίμα συγκίνησης

Μουσείο Μπενάκη: Συνέδριο – βράβευση της Ιωάννας Παπαντωνίου – 20 χρόνια ζωής γιορτάζει για την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας
Βράβευση Ιωάννας Παπαντωνίου (2)

Είκοσι χρόνια ζωής γιορτάζει η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας έχοντας στα πρώτα 16 χρόνια της ως Πρόεδρο την ιδρύτριά της Ιωάννα Παπαντωνίου.

Η επέτειος γιορτάστηκε με έναν ξεχωριστά πλούσιο τρόπο: με τη διοργάνωση ενός τριήμερου συνεδρίου και με την βράβευση, στο τέλος της πρώτης ημέρας, της Ιωάννας Παπαντωνίου.

Το κλίμα ήταν συγκινητικό καθώς ακούστηκαν ηχογραφημένα μηνύματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με την Ιωάννα Παπαντωνίου από την Ελλάδα μέχρι και την Ιαπωνία!

Βράβευση Ιωάννας Παπαντωνίου (3)

Όλα τα μηνύματα υπογράμμισαν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που δημιούργησε σημαντικό έργο και ανέδειξε εξαιρετικές πτυχές του λαϊκού μας πολιτισμού. Ουσιαστικά, δεν είναι μόνο τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΕΕΕ που σηματοδοτούν το έργο της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, αλλά μια απίθανη δημιουργική τροχιά η οποία από το 1956 και μετά, κομμάτι-κομμάτι κέντησε το πολιτισμικό υφαντό ενός ολόκληρου πολιτισμού, δίδαξε τις αρετές της επιτόπιας έρευνας και βοήθησε δεκάδες ερευνήτριες και ερευνητές με τις γνώσεις και τις εμπειρίες της.

Είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυρίες του Προεδρείου (Σ.Μπαντουβάκη, Αγγ. Ρουμελιώτη, Ν.Μαχά-Μπιζούμη, Ξ.Πολίτου) αναφέρθηκαν με ξεχωριστά συγκινητικό τρόπο στη σχέση τους με την Ιωάννα Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας στους συνέδρους και το κοινό που παρακολουθούσε άγνωστες προσωπικές στιγμές από τις κοινές δραστηριότητες και αναζητήσεις. Θέλοντας να δώσουν έμφαση στο πολυσχιδές έργο της Ιωάννας Παπαντωνίου, μίλησαν για «συγκοινωνούντα δοχεία» καθώς, τα διάφορα σχήματα μέσω των οποίων παρουσιαζόταν και εκφραζόταν το έργο αυτό ήταν αλληλοσυνδεόμενα και με ιδιαίτερα βαρύτητα στα πολιτιστικά δρώμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Ίδρυμα Βασίλης Παπαντωνίου, το Μουσείο παιχνιδιού, το Μουσείο Μπενάκη, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας και δεκάδες συνεργασίες με μουσεία και ιδρύματα πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Βράβευση Ιωάννας Παπαντωνίου (1)

Πάρα πολλές και ίσως άγνωστες στο ευρύ κοινό οι αναφορές σε ιδιαίτερες πλευρές του σκηνογραφικού της έργου παράλληλα με το ενδυματολογικό. Το υλικό που προβλήθηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη έδωσε στο κοινό μια σχετικά πλήρη εικόνα του έργου και των δραστηριοτήτων, καθώς η παρουσίασή τους με λεπτομέρειες θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Η Ιωάννα Παπαντωνίου είχε έναν καλό λόγο να πει για κάθε μια από τις προσωπικότητες με τις οποίες συνεργάστηκε, παρούσες ή όχι. Η λιτή και συγκινητική εκδήλωσε τελείωσε με δεξίωση στο χώρο του μουσείου και συζήτηση καθώς όλες και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν κάτι να της πουν και εκείνη κάτι για να τους απαντήσει. Το συνέδριο συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα.

Βράβευση Ιωάννας Παπαντωνίου (4)

(Γ.Κόνδης)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis