home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συνέντευξη με τον Γιάννη Γεωργόπουλο: Η Ερμιονίδα γυρίζει σελίδα

Η συνέντευξη του δημάρχου στον Αναγνώστη Πελοποννήσου για τη νέα του θητεία
Γιάννης Γεωργόπουλος

Γυρίζει σελίδα η Ερμιονίδα από τη καινούργια χρονιά, με τη νέα θητεία του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου, ο οποίος αφενός συνεχίζει το έργο του, αφετέρου βάζει ψηλότερα τον πήχη με δράσεις και έργα ζωτικής σημασίας για τον δήμο του.

Ο δήμαρχος, στην συνέντευξή του στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, αναφέρεται στις προτεραιότητες, στους στόχους, στα λάθη του, αλλά και στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τη νίκη του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η συνέντευξη με τον Γιάννη Γεωργόπουλο

ΕΡ. Ποιές προτεραιότητες θέτετε για το Δήμο σας για την επόμενη πενταετία;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Βασικοί στόχοι μας με απόλυτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας, η βελτίωση του οδικού δικτύου και η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, ένα έργο με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα.

ΕΡ. Ποιά είναι τα λάθη του παρελθόντος που θα θέλατε να μην επαναληφθούν;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ:. Κατά τα δύο πρώτα έτη της Δημαρχιακής μου θητείας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ανέχθηκα από πρώην συνεργάτες μου αλαζονικές συμπεριφορές και απραξία, ένα λάθος το οποίο σύντομα διόρθωσα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Έχω ξεκαθαρίσει σε όλους ότι εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση σεμνά και ταπεινά στην υπηρεσία των συμπολιτών μας, με μόνο στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη του πανέμορφου τόπου μας.

Επίσης, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού μόνο σε μία δημοτική ενότητα, είτε στην δημοτική ενότητα Κρανιδίου είτε στην δημοτική ενότητα Ερμιόνης.

Πρόκειται για το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας, από νέα σύγχρονης τεχνολογίας με τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και πολύ μεγάλη μείωση εκπομπών CO2, το οποίο δεν υλοποιήθηκε στον Δήμο μας, εξαιτίας των συσχετισμών της απλής αναλογικής, αφού δεν διαθέταμε την απαραίτητη πλειοψηφία για να το πράξουμε. Δυστυχώς, συναντήσαμε σθεναρή αντίδραση από την αντιπολίτευση και δεν υλοποιήθηκε ένα έργο από το οποίο θα εξοικονομούσαμε περίπου 500.000,00 € κάθε χρόνο, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό το οικονομικό όφελος θα πήγαινε στις τσέπες των Δημοτών μας. Ειδικά την σημερινή εποχή με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και τους υπέρογκους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος που πληρώνουμε στην ΔΕΗ, επιβάλλεται αυτό το έργο να υλοποιηθεί άμεσα.

ΕΡ. Τί σκοπεύετε να κάνετε στην νέα σας θητεία για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στα δίκτυα ύδρευσης;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ. Όπως σας είπα και πριν, κύριο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού στις βρύσες όλων των κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας. Για να το πετύχουμε επιλέξαμε μια λύση δοκιμασμένη εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία, αυτή των αφαλατώσεων, οι οποίες θα λαμβάνουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Έχουμε έτοιμη την μελέτη και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου είτε μέσω της ένταξής του σε Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα είτε μέσω ΣΔΙΤ. 

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Δυνατής Ερμιονίδας Γεωργόπουλος 1
φωτο: dinatiermionida.blogspot.com

ΕΡ. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης Κρανιδίου –  Πορτοχελίου;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε ολοκληρωθεί μόνο ένα 25% του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου – Πορτοχελίου και μάλιστα στα πιο εύκολα σημεία του.

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 100% του δικτύου, έχουν κατασκευασθεί τα αντλιοστάσια και το μόνο που απομένει για την αποπεράτωση του έργου, είναι η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε αυτά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εργολάβος που εκτελούσε το έργο, μετά από δυο αιτήσεις για λύση της σύμβασής του προς την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες απορρίφθηκαν προσέφυγε στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο του ενέκρινε την αποχώρηση του από το έργο. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται  η μελέτη και βρισκόμαστε στο στάδιο εξασφάλισης της χρηματοδότησης και της επαναπροκύρηξης του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του έργου.

ΕΡ. Τί σχεδιάζετε για το οδικό δίκτυο που είναι σε κακή κατάσταση; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι μετά την θεομηνία «Daniel», η οποία έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Δήμο μας, το οδικό δίκτυο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Για την βελτίωσή του χρειάζεται άμεσα μια γενναία οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι με ιδίους πόρους δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται είναι πάρα πολύ μεγάλα, γι’ αυτό άμεσα αιτηθήκαμε και πετύχαμε να κηρυχθεί ο Δήμος Ερμιονίδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των σοβαρών καταστροφών της θεομηνίας. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε λάβει από το Κράτος καμία οικονομική ενίσχυση και βέβαια πιέζουμε έντονα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι διαφορετικά έχουμε τα χέρια μας δεμένα.

Σας θυμίζω βέβαια ότι το 2019 παραλάβαμε το οδικό δίκτυο του Δήμου μας σε άθλια κατάσταση, με τους δρόμους εντός και εκτός των οικισμών γεμάτους λακκούβες και αρκετούς αγροτικούς δρόμους κατεστραμμένους. Καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις αρκετών χιλιομέτρων σε όλες τις Κοινότητες, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, κάτι βέβαια το οποίο θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, αλλά δεν επαρκεί  για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

Επίσης, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, εξασφαλίσαμε με εγκεκριμένες και ολοκληρωμένες μελέτες, 3,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα Αγροτικής Οδοποιίας.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της δημοπράτησης του έργου, το οποίο προβλέπει την ασφαλτόστρωση μήκους 30 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας.

Τέλος, να σημειώσω ότι εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 1.091.000,00€  από το Πρόγραμμα “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” για το έργο “Προμήθεια Εξοπλισμού για την Βελτίωση στην Ασφάλεια του Οδικού Δικτύου στο Δήμο Ερμιονάδας”. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο θα βελτιώσει τα μέγιστα την οδική ασφάλεια του οδικού μας δικτύου.

ΕΡ. Ποιά άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα σχεδιάζετε;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ερμιονίδα είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός Δήμος, ένας πανέμορφος τόπος με πολλές φυσικές ομορφιές και ο γενικότερος σχεδιασμός μας βασίζεται σε αυτή την παραδοχή. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία ίδρυσα την θέση του Αντιδημάρχου Τουρισμού, ένα εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε στο brand name Ερμιονίδα μια ξεχωριστή παρουσία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επίσης, φροντίσαμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να επιλύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας, με την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία του Δημοτικού ΣΜΑ Ερμιονίδας και να θέσουμε οριστικό τέλος στην λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”.

Οπότε, θέσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.

Με την εξασφάλιση νερού τόσο για ύδρευση μέσω των αφαλατώσεων, όσο και για άρδευση μέσω του Αναβάλου, με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου – Πορτοχελίου και με την βελτίωση του οδικού δικτύου, εξασφαλίζουμε και τις απαραίτητες βασικές υποδομές.

Πρόσφατα υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Ερμιονίδας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κοιλάδας, ενώ έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή υδάτινών πεδίων στα λιμάνια Ερμιόνης και Πορτοχελίου.

Επίσης, από τον Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της μαρίνας Ερμιόνης, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται ο κόμβος της εξόδου Κρανιδίου – Πορτοχελίου.

Προχωράμε ολοταχώς όπως διαπιστώνετε και εσείς, σε αρκετά έργα που συμβάλουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη ενός άκρως τουριστικού Δήμου όπως είναι ο δικός μας.

ΕΡ. Πώς θα αντιμετωπίσετε το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πλέον πολύ κοντά στην κατασκευή του Καταφυγίου των αδέσποτων ζώων. Έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες και έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις για την άμεση δημοπράτησή του. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 372.000 € και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”.

Επίσης ο Δήμος Ερμιονίδας προσέλαβε για πρώτη φορά  μόνιμη κτηνίατρο, ακριβώς για να επιτύχουμε την επίλυση αυτού του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.  

ΕΡ. Το κλειστό Γυμναστήριο σε κτήμα που έχει από χρόνια δωριστεί στο δήμο, παραμένει απραγματοποίητο όνειρο. Υπάρχει κάποια προοπτική χρηματοδότησης;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Ερμιονίδας, τύπου ΚΓ-182 και συνολικού προϋπολογισμού 1.7000.000,00 €, πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων στη θέση «Γκολέμι – Αγ. Θεοδώρα» στο Κρανίδι,  το οποίο αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Δημότση ή «Έλληνα» και θα φέρει το όνομα «Κων/νος Δημότσης – Έλληνας». Τα 1.500.000,00 € προέρχονται από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ταμείου Ανάκαμψης και Δήμου Ερμιονίδας και τα 200.000,00 € από τον Δήμο Ερμιονίδας, από Δωρεά του Κωνσταντίνου Δημότση ή «Έλληνα» και σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την δημοπράτηση του έργου. Επίσης στον ίδιο χώρο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του δημοτικού γηπέδου τένις κατόπιν χορηγίας ιδιώτη δωρητή και επίκειται κατασκευή ενός δεύτερου δημοτικού γηπέδου τένις, με χρηματοδότηση πάλι από ιδιώτη χορηγό.

ΕΡ. Τί θα κάνετε με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Κρανίδι κατά τις ώρες αιχμής, αλλά και με την στάθμευση των λεωφορείων;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της παράνομης στάθμευσης οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους και εξαιτίας της στάσης του ΚΤΕΛ στην Πάνω Πλατεία. Επεξεργαζόμαστε λύσεις για την δημιουργία ενός ακόμα δημοτικού parking σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για την κατάργηση της στάσης ΚΤΕΛ στην Πάνω Πλατεία. Η συγκεκριμένη στάση υφίσταται με βάση μια παλιά απόφαση του 1976 της τότε Νομαρχίας Αργολίδας, η οποία δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα. Η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί άμεσα και τα ΚΤΕΛ να φύγουν από την Πάνω Πλατεία, διότι εκτός από στάση, τα λεωφορεία αρκετές φορές σταθμεύουν εκεί παράνομα για πολλές ώρες και δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΕΡ. Μεγάλα παράπονα ακούγονται για την λειτουργία του Κ.Υ. Κρανιδίου. Θα πάρετε πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Υγείας;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας κάναμε αρκετές παρεμβάσεις για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου προς όλους τους αρμόδιους φορείς, φτάνοντας μέχρι και τον Πρωθυπουργό. Με πλήθος εγγράφων μας, τα περισσότερα από τα οποία έχουμε δώσει στην δημοσιότητα, ζητήσαμε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, στον εξοπλισμό του με τα αναγκαία σύγχρονα μηχανήματα και την επισκευή των κτιριακών υποδομών. Καταφέραμε να έχουμε ορισμένα θετικά αποτελέσματα με την ενίσχυση του Κ. Υ. σε ορισμένες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, ενώ επίκειται τους επόμενους μήνες με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η πλήρης επισκευή των κτιριακών υποδομών του.

Φυσικά οι πιέσεις μας προς την Κεντρική Διοίκηση θα συνεχιστούν, διότι τα προβλήματα του Κ.Υ. Κρανιδίου είναι πολλά και οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση.

ΕΡ. Τι σκοπεύετε να κάνετε στην νέα σας θητεία στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Την τελευταία τετραετία επιτεύχθηκε σημαντικό έργο στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Ερμιονίδας. Αναβαθμίσαμε το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και προσλάβαμε πλέον μόνιμα όλους τους υπαλλήλους του στον Δήμο Ερμιονίδας. Επίσης η Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, έχει πλήρη κοινωνική δράση με την δωρεάν διανομή μαγειρεμένου φαγητού, τροφίμων και ρουχισμού σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη.  

Προσαρμόσαμε την κοινωνική πολιτική μας στις ανάγκες των δύσκολων οικονομικών συνθηκών τις οποίες βιώνουμε και δεν κάναμε την παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη. Είμαστε ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα με χρέωση 1 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σε απόρους, σε ΑΜΕΑ και σε οικονομικά αδύναμους, είτε μηδενίσαμε τα δημοτικά τέλη, είτε τα μειώσαμε δραστικά.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ερμιονίδας για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ερμιονίδας, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα τα αιτήματα των ευπαθών ομάδων και των απόρων.

Επιπλέον, ιδρύσαμε για πρώτη φορά στον Δήμο μας Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα και θα συστεγάζεται μαζί με την Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης στο δημοτικό κτήριο της παλιάς Πυροσβεστικής στο Κρανίδι, το οποίο σήμερα ανακατασκευάζεται με δωρεές ιδιωτών. 

Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την λειτουργία μιας σημαντικότατης δομής κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης, που τόσο πολύ έλειπε από τον τόπο μας.

ΕΡ. Σήμερα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ποιό είναι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στον Δήμο σας;

Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου ήταν ξεκάθαρο.  Έδωσε μια μεγάλη νίκη στην παράταξή μας, την “Δυνατή Ερμιονίδα” και με επανεξέλεξε Δήμαρχο Ερμιονίδας για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Δυστυχώς, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα και προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να το αλλοιώσει, παρά το γεγονός ότι αρχικά το είχε αποδεχτεί εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση. Στη συνέχεια υπαναχώρησε, αιτούμενη την επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων και αφού διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο, προχώρησε σε ένσταση, επικαλούμενη εντελώς φαιδρά επιχειρήματα.  Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως η λαϊκή βούληση δεν νοθεύεται και δεν φαλκιδεύεται με κανένα τρόπο.

Δεν είναι διόλου τυχαίου ότι μέχρι σήμερα κανένας εκλεγμένος αιρετός της μείζονος αντιπολίτευσης δεν με έχει συγχαρεί για την νίκη μου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Έτσι όμως δημιουργείται ένα τοξικό κλίμα και διχάζεται η τοπική μας κοινωνία. Θα περίμενα μια διαφορετική αντιμετώπιση από την μείζονα αντιπολίτευση, η οποία επιβάλλεται να ρίξει τους τόνους, να αποδεχτεί το αποτέλεσμα και να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου, επιδεικνύοντας την πολιτική αξιοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις.

Α.Γ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis