home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΑυτοδιοίκηση

Ξυλόκαστρο:  Το έργο αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιάς εγκαινιάστηκε από τον Νίκα

Το δάσος Πευκιάς βρίσκεται μεταξύ του χωριού Συκιά και του Ξυλοκάστρου

Το έργο αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιάς στο Ξυλόκαστρο εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το Σάββατο.

Το δάσος Πευκιάς είναι ένα από τα 19 συνολικά χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας. Υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και δήμου, με προϋπολογισμό 756.492 ευρώ.

Το δάσος Πευκιάς

Όπως αναφέρει το mythicalpeloponnese.gr, το αισθητικό δάσος Πευκιάς βρίσκεται μεταξύ του χωριού Συκιά και της πόλης του Ξυλοκάστρου και εκτείνεται σε περίπου 243,500 στρέμματα. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα φυσικού δάσους με πεύκα. Έχει μήκος 1.760 μέτρα, παράλληλα με τον Κορινθιακό κόλπο, και πλάτος από 80 έως 220 μέτρα.

Η φυσική βλάστησή του αποτελείται από αρκετά είδη: χαλέπιος πεύκη, σχίνος, μυρτιά, λυγαριά, κέδρο, φοινικικό πουρνάρι, αλμυρίκι, αρκουδόβατο, αγριοκάλαμο, κουνούκλα, θυμάρι, αφάνα και από άλλα 17 φυτά που έχουν αναπτυχθεί στην υφάλμυρη ζώνη. Εκτός από αυτά, κατά καιρούς φυτεύτηκαν στον Πευκιά και άλλα είδη, τα κυριότερα των οποίων είναι: τραχεία πεύκη, κουκουναριά (πεύκο ήμερο), ευκάλυπτος (δύο είδη), σφενδάμι, λεύκη λευκή, κυπαρίσσι ορθόκλαδο, κυπαρίσσι γλαυκό, κουτσουπιά, βαγιά, κουμαριά, πικροδάφνη, ξυλοκερατιά, πλατάνι, μηδική δενδρώδης, ράμνος, αγριελιά, σπάρτο, μοσχοϊτιά, θαλάσσια πεύκη. Στο Αισθητικό δάσος Πευκιά έχουν καταγραφεί συνολικά 83 διαφορετικά είδη ελληνικής χλωρίδας.

νικας εγκαινια δασος πευκιας 2

Τα εγκαίνια του δάσους Πευκιάς

Τα εγκαίνια του δάσους Πευκιάς έγιναν από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στον περίβολο του ναού της Αγίας Βαρβάρας. Το ολοκληρωμένο έργο της αναβάθμισης του δάσους  υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, ήταν και ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια στην Κορινθία, ενώ ειδικότερα για την περιοχή του  δήμου  Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης επισήμανε ότι εξελίσσονται έργα προϋπολογισμού περί τα 20 εκ ευρώ -με το πλέον σημαντικό να είναι ο δρόμος από το Ξυλόκαστρο προς τα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό 7,7 εκ ευρώ.

Στην περιοχή του δήμου η Περιφέρεια έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις αθλητικές υποδομές, αλλά και τις αρδευτικές υποδομές.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε γενικότερα στην Κορινθία, τόνισε ότι αποτελεί εξαιρετική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση, από το αρμόδιο υπουργείο, των μελετών για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των παραλίων του Κορινθιακού Κόλπου, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση των μελετών καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή το φαινόμενο προχωρεί και δεν είναι δυνατή η εμβαλωματική και κατά τόπους αντιμετώπισή του.Τέλος ο περιφερειάρχης, πρόσθεσε πως από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη.

νικας εγκαινια δασος πευκιας 1

Υπογραφή συμβάσεων από τον Π. Νίκα

Ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε στο Ξυλόκαστρο σειρά συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 330.200 ευρώ, για διάφορα έργα στην Π.Ε. Κορινθίας.
Ειδικότερα, αντικείμενο των συμβάσεων είναι, α) ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κορινθίας περιόδου 2023 – 2024, έργο 90.000 ευρώ, β) η συντήρηση γεώτρησης του ΤΟΕΒ Ξυλόκαστρου στην περιοχή Βελανίδια, έργο 18.600 ευρώ, γ) η κατασκευή δεξαμενής πολλαπλών χρήσεων στον ΤΟΕΒ Καμαρίου, έργο 74.400 ευρώ, δ) η προμήθεια σωλήνων για τον ΤΟΕΒ Ρίζας και Μεγάλου Βάλτου, έργο 37.200 ευρώ, ε) η συντήρηση της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ για το 2023, έργο 50.000 ευρώ και στ) η συντήρηση και η επισκευή συστημάτων άντλησης υδάτων σε αρδευτικές υποδομές της Κορινθίας, έργο 60.000 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button