home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Α. Πουλάς: Προχειροδουλειά το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία

«Η φιλοσοφία της κυβέρνησης στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι εστιασμένη στην καταστολή και όχι στην πρόληψη»
Ανδρέας Πουλάς

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των άρθρων του σχεδίου νόμου για την Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στην περίπτωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιχειρείτε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Φέρνετε τροποποιήσεις σε ένα νόμο που μέχρι σήμερα δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί.
  • Υπάρχει ασάφεια ως προς τα προληπτικά μέτρα που εντάσσονται στο επίπεδο της ετοιμότητας.
  • Στην περίπτωση κινητοποίησης ιδιωτικών μέσων/οχημάτων, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης των επαπειλούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που αφορά στις απευθείας αναθέσεις. Με άλλα λόγια δημιουργείται μία νέα βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, με ανυπολόγιστο κόστος εις βάρος του Δημοσίου.
  • Η στέγαση και ο χρόνος έναρξης των πολυδιαφημισμένων δεκατριών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης) περνάνε στην αποφασιστική αρμοδιότητα του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης.
  • Η μεταφορά αυτή συνιστά και ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, καθώς εξ όσων είναι γνωστό σε καμία από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας δεν υπήρξε σύσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων. Με ποιον τρόπο άλλωστε; Έχουν έρθει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχει ζητηθεί από τους Περιφερειάρχες να επιταχύνουν το συγκεκριμένο έργο; Έχουν γίνει οι απαραίτητοι διαγωνισμοί;
  • Κρίσιμο είναι το άρθρο 19, με το οποίο μεταφέρεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τη Γενική Γραμματεία Καινοτομίας και Έρευνας του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
  • Όπως είναι απολύτως ξεκάθαρο από το στάδιο της διαβούλευσης, η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας.
  • Ποια αξιολόγηση και από ποιον φορέα έλαβε χώρα που να δικαιολογεί την μεταφορά του στο Υπουργείο σας; Έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλο κόστος σε απώλεια ερευνητικών προγραμμάτων και σε διεθνές επιστημονικό προσωπικό θα έχει η επιλογή σας;
  • Αναφορικά με το άρθρο 20 για τη μεταφορά της ΕΜΥ και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προβλήματα όπως η κατά κύριο λόγο στελέχωσή της με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μία υπηρεσία όπου η τελευταία πρόσληψη έγινε το έτος 2001! Είναι μία ακόμα υποστελεχωμένη καίρια υπηρεσία, που λειτουργεί με το φιλότιμο υπό δύσκολες συνθήκες και παράγει έργο εθνικής σημασίας και για την οποία μέχρι σήμερα δεν είχατε διαφυλάξει καμία ιδιαίτερη μέριμνα. Θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλεψη για την ενίσχυση της και οργανικά και στελεχιακά;
  • Στο άρθρο 29 προβλέπεται η επέκταση της χρήσης των ειδοποιήσεων μέσω του αριθμού 112. Είναι προφανές ότι η ειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση εκκένωσης ή επέλευσης ακραίου καιρικού φαινομένου δεν επαρκεί.
  • Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε την πρόληψη και την προστασία του πληθυσμού, ιδίως στην περιφέρεια, στην χρήση ενός αριθμού μέσω κινητού τηλεφώνου, όταν αποδείχθηκε στην καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μηνύματα δεν έφτασαν στους αποδέκτες τους.
  • Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ξέρουν οι πολίτες που να κατευθυνθούν, να είναι ενημερωμένοι για τους τρόπους προφύλαξης τους, να υπάρχουν γεννήτριες για την παροχή ρεύματος και ενεργοποίηση ενός πρωτοκόλλου για την διάσωση ιδίως των ηλικιωμένων και των ανήμπορων στις περιφέρειες της χώρας και στις απόμακρες αγροτικές περιοχές.
  • Το σχέδιο νόμου που εισάγετε προς συζήτηση συνιστά μία προχειροδουλειά.
  • Η φιλοσοφία της κυβέρνησης σας είναι εστιασμένη στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Επί της ουσίας πρέπει να προχωρήσετε σε εθνικό διάλογο και σε συθέμελη αλλαγή του νόμου 4662/2020 και του όλου μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
  • Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε καταδικασμένοι στο ίδιο έργο θεατές κάθε χειμώνα και κάθε καλοκαίρι.

Δείτε το βίντεο από την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis