home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Οι 11 πρώην του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν τη «Νέα Αριστερά» (Βίντεο)

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα έχει πρόεδρο τον ανεξάρτητο βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση
Νέα Αριστερά

Ολοκληρώθηκε η ειδική εκδήλωση των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν ως προάγγελο του νέου πολιτικού φορέα που θα χτίσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό θα είναι «Νέα Αριστερά».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Σεράφειο, έγιναν γνωστές και οι προτεραιότητες του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος.

Στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα έχει πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, θα μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος που θα μοιραστούν τους ρόλους των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όπως και οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεοπίστη Πέρκα, Φερχάτ Οζκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη.

Αχτσιόγλου: «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή»

Στον χαιρετισμό της, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπεια μας, για τις ζωές μας».

Τόνισε πως αυτό γίνεται «για να υπάρχει μια οικολογική πρόταση για την επόμενη ημέρα σε αυτή τη χώρα», προσθέτοντας πως «η Κ.Ο που σήμερα ανακοινώνουμε με επικεφαλής έναν άνθρωπο που έχει την συγκρότηση, την εμπειρία αλλά πάνω από όλα το πολιτικό ήθος».

Ηλιόπουλος: «Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ»

«Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ» σημείωσε στην παρέμβαση του ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως «δεν θα δεχθούμε ούτε την στασιμότητα, ούτε τον εκφυλισμό» αφού «σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών».

Σημείωσε ότι «θα δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν θα φοβάται να μαθαίνει» προκειμένου «να μιλήσουμε ριζοσπαστικά, οικολογικά, φεμινιστικά».

Αναφερόμενος στην θέση της νέας Κ.Ο στον πολιτικό χάρτη είπε πως «δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό τον χάρτη» επισημαίνοντας πως «η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς να γίνει υπόθεση των πολιτών και της κοινωνίας».

Τσακαλώτος: «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική»

«Έχουμε θετική προσέγγιση στον παρελθόν μας» επισήμανε στην δική του ομιλία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας πως «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική» και τονίζοντας την αναγκαιότητα για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σημείωσε πως «δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί» αλλά «καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί και να πάρει πρωτοβουλίες».

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά θα συγκρουστεί με τον πυρήνα των ιδεών της δεξιάς»

Τις προτεραιότητες του νέου πολιτικού σχήματος που δημιουργείται με απαρχή την κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» ανέπτυξε στην ομιλία του στο Σεράφειο ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της νέας Κ.Ο. -σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα- αποσαφήνισε πως το κοινοβουλευτικό σχήμα αποτελεί το πρώτο βήμα ενός πολιτικού εγχειρήματος ξεκαθαρίζοντας πως αυτό «θα διεκδικεί την διακυβέρνηση αφού είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και δύναμη πολιτικής αλλαγής». Τονίζοντας πως η αντίληψη του νέου φορέα κινείται «μακριά από αρχηγισμούς».

Ο πρόεδρος της νέας Κ.Ο. -σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα- αποσαφήνισε πως το κοινοβουλευτικό σχήμα αποτελεί το πρώτο βήμα ενός πολιτικού εγχειρήματος ξεκαθαρίζοντας πως αυτό «θα διεκδικεί την διακυβέρνηση αφού είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και δύναμη πολιτικής αλλαγής». Τονίζοντας πως η αντίληψη του νέου φορέα κινείται «μακριά από αρχηγισμούς».

Στόχος μας είναι «να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτικών που αγκαλιάζουν το όραμα για μια αριστερά της εποχής μας» επισήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφέροντας πως «η νέα Κ.Ο αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που έχουν μια ξεχωριστή διαδρομή.

Μιλώντας για την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως «δοκιμαστήκαμε. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε αυτό το οποίο υπήρξαμε. Θα είμαστε πάντα περήφανοι επειδή πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» όπως και για τις «τομές στην εργατική και κοινωνική πολιτική» και «για την Συμφωνία των Πρεσπών». Είπε πάντως πως παράλληλα «σήμερα στεκόμαστε και αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχθήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα».

Ο Αλέξης Χαρίτσης διευκρίνισε πως «δεν είναι ο στόχος μας να επιστρέψουμε πίσω το ρολόι του χρόνου» αλλά «θέλουμε μια νέα σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά» που θα είναι «αξιόπιστη μαχητική» αλλά και «ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη». Συνολικά είπε ότι «πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, μας εμπνέει το όραμα το σοσιαλισμού του 21ου Αιώνα». Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική και στην σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έχει κάνει την επιλογή του «σκανδαλολογικού λαϊκισμού» και έχει ενίοτε «εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «καταδικάζει την χώρα σε ένα μοντέλο στρεβλό και άδικο» καθώς και ότι σε αυτή την διακυβέρνηση “η αδικία γίνεται νόμος και η πολιτική μέσο διαχείρισης της μιζέριας».

Μάλιστα, σε αυτή τη λογική ενέταξε και τις επερχόμενες ευρω-εκλογές επισημαίνοντας πως «θα είμαστε εκεί» στη «μάχη ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες και στην δεξιά ηγεμονία». Σε αυτή τη λογική επισήμανε την ανάγκη ενός φορέα «που θα συγκρούεται με τον πυρήνα των ιδεών της νέας δεξιάς» και «θα παρεμβαίνει στις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας με πρώτη από αυτές την κλιματική κρίση».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis