home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Οικονομία

ΕΣΠΑ: Έρχεται ζεστό χρήμα σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις με επιδότηση έως 70%

Όλα τα προγράμματα θα έχουν προθεσμία υποβολής επιχειρηματικών φακέλων δύο περίπου μηνών, εάν δε δοθεί παράταση

Αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των δράσεων «Επιχειρηματική Έναρξη» (ποσό συνολικής επιδότησης 190 εκ. ευρώ) και «Τουριστική Έναρξη» (160 εκ. ευρώ), συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Παράλληλα, αναμένεται να «ξεκινήσουν» και τα προγράμματα τοπικής στόχευσης. Για το πρόγραμμα «Δίκαιης μετάβασης», ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 9.000.000 ευρώ και για το πρόγραμμα «Ίδρυση επιχειρήσεων και ενίσχυση νέων επιχειρήσεων» ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 6.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι και επιδότηση

Δικαιούχοι των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αναμένεται να είναι υπό ίδρυση ή και νέες επιχειρήσεις νέων επιχειρηματιών, αλλά ακόμα και επαγγελματιών (Πρόγραμμα: Επιχειρηματική Έναρξη). Επίσης, υπό ίδρυση ή και νέες επιχειρήσεις τουρισμού (Πρόγραμμα: Τουριστική Έναρξη).

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της «Δίκαιης Μετάβασης» δικαιούχοι θα είναι υπό ίδρυση και νέες επιχειρήσεις, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Η επιδότηση θα φθάνει ακόμα και το 55% (συνηθέστερη 50%) και για τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ και 70% για τα προγράμματα της «Δίκαιης Μετάβασης».

Προθεσμία υποβολής και τρόπος αιτήσεων

Όλα τα προγράμματα, όπως αναμένεται, θα έχουν προθεσμία υποβολής επιχειρηματικών φακέλων δύο περίπου μηνών, εάν δε δοθεί παράταση.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Τι θα χρηματοδοτηθεί

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σε ένα επενδυτικό σχέδιο (για όλα τα προγράμματα) δύναται να περιλαμβάνονται οι κάτωθι δαπάνες:

1. Δαπάνες για κτήρια και περιβάλλοντα χώρο

 • Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
 • Κτηριακές παρεμβάσεις για την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Εξοικονόμηση Ενέργειας & Ύδατος καθώς και Επεξεργασίας Αποβλήτων

2. Δαπάνες εξοπλισμού & μεταφορικών μέσων

 • Εξοπλισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
 • Εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας
 • Ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα
 • Παραγωγικός & μηχανολογικός εξοπλισμός
 • Συστήματα αυτοματισμού και ειδικά συστήματα πληροφορικής
 • Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου
 • Λοιπός εξοπλισμός επιχείρησης

3. Δαπάνες λογισμικού

 • Κατασκευή ιστοσελίδας, e-shop, mobile εφαρμογών ως πάγια στοιχεία
 • Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού

4. Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών

 • Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου
 • Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης λογισμικού υπό καθεστώς “Software as a Service”, “cloud computing” ή άλλο παρεμφερές αυτού
 • Πιστοποίηση και συμμόρφωση προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε.
 • Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα
 • Δαπάνες προβολής και εξωστρέφειας
 • Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις

5. Δαπάνες προσωπικού

6. Έμμεσες δαπάνες (7%)

Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων (σε όλες τις δράσεις) θα γίνει με τη μέθοδο της «Συγκριτικής Αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα βαθμολογηθούν και θα επιδοτούνται κατά σειρά αυτές με την καλύτερη βαθμολογία, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Τα σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν ορισμένες βασικές βαθμολογικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν, αφενός, με την ωριμότητα του επενδυτικού σχεδίου (ιδιοκτησία ακινήτων, κατάλληλες χρήσεις γης, άδειες δόμησης κ.λπ.) και, αφετέρου, με την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων (εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής κ.λπ.).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button