home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συνέντευξη Μάκαρη: Γιατί στήριξα τον Ορφανό – Εσωτερική κάθαρση στην παράταξη. Στόχοι για το Ναύπλιο

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή» ανοίγει τα χαρτιά του, έναν μήνα μετά τις εκλογές
Μάκαρης Κώστας

Έναν μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή» Κώστας Μάκαρης ανοίγει τα χαρτιά του και αναφέρεται στις σκέψεις του για το Ναύπλιο του μέλλοντος και στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει τον ήδη εκλεγμένο δήμαρχο Δημήτρη Ορφανό.

Ο κος Μάκαρης έχοντας κρατήσει μέχρι τώρα στάση σιωπής, απαντά στα ερωτήματα του anagnostis.org με κύριο το λεγόμενο «Σύμφωνο των 9 σημείων» που τον οδήγησε στην απόφαση να στηρίξει την εκλογή του Δ. Ορφανού.

Αναφορικά με το μέλλον της δημοτικής του παράταξης, ο κος Μάκαρης μιλάει για «κάθαρση» και αναφέρεται σε ανανέωση προσώπων. Τονίζει συγκεκριμένα: «ως παράταξη, άμεσα έχουμε στόχο να προβούμε σε αλλαγές. Η ανανέωση προσώπων, η στόχευση προς την νέα γενιά και η εσωτερική κάθαρση είναι απαραίτητη μετά από κάθε εκλογική διαδικασία».

Επίσης, τώρα που καταλάγιασε η σκόνη των εκλογών, απαντά για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποψηφιότητα, στις επιδιώξεις του, ενώ αναφέρεται και στο πρόβλημα υγείας – που λέγεται – ότι αντιμετωπίζει.

Κώστας Μάκαρης

Η συνέντευξη Μάκαρη

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο anagnostis.org ο Κώστας Μάκαρης:

ΕΡ. Η συμβολή σας στο εκλογικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Ναυπλιέων υπήρξε καθοριστική. Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν στην στήριξη Δ. Ορφανού και στην δημιουργία του «Συμφώνου των 9 σημείων»;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Εξ αρχής δήλωσα ότι η συμμετοχή μου στα κοινά και η άμεση εμπλοκή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 γίνεται για λόγους αρχής, ηθικής και αγάπης προς το Ναύπλιο. Ως πατέρας και επιχειρηματίας που δραστηριοποιούμαι στον τόπο εδώ και δεκαετίες αισθάνομαι το υγιές βάρος της ευθύνης να με καλεί, ιδίως όταν οι συνθήκες ζωής και η ποιότητα της καθημερινότητάς μας είναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου από αυτό που αξίζουμε όλοι: παιδιά, γονείς, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ. Επομένως, μου ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιλογή του Δ. Κωστούρου, ο οποίος έλαβε τις ευκαιρίες να αποδώσει σε έργο, δεν ήταν η κατάλληλη. Πολλώ δε μάλλον όταν επήλθε και η ηθική επιβεβαίωση με την σχετικά πρόσφατη συμπεριφορά του εις βάρος του Δ. Ορφανού. Η επιλογή λοιπόν ήταν μονόδρομος προκειμένου να γυρίσει σελίδα ο Δήμος Ναυπλίου. Το σπουδαίο ποσοστό που τίμησε την παράταξή μας «Νέα Εποχή» έπρεπε να γνωρίζει και τις θέσεις μου ως Επικεφαλής, οι οποίες διέπονται από τα ίδια χαρακτηριστικά που κινήθηκα και προεκλογικά: ανάπτυξη, έλεγχος, καθημερινότητα. Και επειδή λευκή επιταγή δεν δίνω σε κανέναν, ούτε σε εμένα τον ίδιο καθώς δεσμεύομαι από προσωπικούς στόχους, δημιούργησα ένα «Σύμφωνο» προς υπογραφή από τον κ. Ορφανό πριν προβώ σε δήλωση στήριξης. Το συγκεκριμένο σύμφωνο έχει διττό χαρακτήρα: είναι τόσο συμβολικό, όσο και πρακτικό. Συμβολικό επειδή επισφραγίζει μια συνθήκη αμοιβαιότητας και συνεργασίας η οποία λείπει από τα δημοτικά πράγματα του Ναυπλίου τα τελευταία αρκετά χρόνια. Και αξιολογώ ότι είναι χρήσιμο, ιδίως για τους πολίτες, σε ένα νέο ξεκίνημα να υπάρχει κατ’ αρχήν ομαλότητα και ευνοϊκό κλίμα. Δεν ασκούμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν ξεκινάμε «στραβά» όπως δεν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε και εμείς. Πρακτικό χαρακτήρα έχει διότι είναι πολύ σημαντικό, πριν στηρίξω οποιονδήποτε να είναι ξεκάθαροι οι όροι, ακριβώς όπως και σε κάθε συμφωνία. Ξεκάθαροι σημαίνει ταυτόχρονα να είναι και γνωστοί στον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να τους γνωρίζει. Επομένως, συμπεριληπτικά και όχι περιοριστικά αναφέρθηκαν τα καίρια σημεία στα οποία θα πρέπει να γνωρίζει a priori η παράταξη Ορφανού ότι παρακολουθούμε στενά και αναμένουμε να διαπιστώσουμε στην πράξη τον διαφανή τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης από πλευράς τους.

ΕΡ. Συμμετείχατε για 1η φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και σε ελάχιστο διάστημα κατορθώσατε να ξεπεράσετε το 20% των ψήφων. Αυτό είναι πολύ σπάνιο για έναν πρωτοεμφανιζόμενο στην πολιτική σκηνή. Πώς το πετύχατε;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Είναι αλήθεια ότι είμαι «πρωτοεμφανιζόμενος» όπως το θέσατε στην πολιτική, καθώς ουδέποτε ασχολήθηκα με εκλόγιμες ή μη θέσεις. Το 20% με τιμά, το σέβομαι και θα το τιμήσω με την σειρά μου στην πράξη, όπως κάνω πάντα, υπηρετώντας την πόλη και τους πολίτες της χωρίς να παρεκκλίνω από όσα δεσμεύτηκα προεκλογικά. Σχετικά με το ερώτημά σας, πώς το πέτυχα, θα σας πω ότι δεν υπάρχει συνταγή, υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Και εξηγώ: απέδειξα αρκετά νωρίς ότι δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να βρω χρηματοδότη ή να αποκτήσω επάγγελμα. Δόξα τω Θεώ, οι επαγγελματικές μου περγαμηνές είναι γνωστές και εκτός Ναυπλίου ενώ η εργασία μου, μετά από χρόνια συνέπειας και επαγγελματισμού, αποδίδει πολύ καλά. Επομένως, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής καταξίωσης, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δεν έχω τίποτα απολύτως να κερδίσω από την συμμετοχή μου στα κοινά. Εξ ου και δήλωσα ότι σε περίπτωση εκλογής μου η αντιμισθία του Δημάρχου δεν θα κατέληγε σε εμένα αλλά θα επιστρεφόταν στα ταμεία του Δήμου.

Επιπλέον, είχα ξεκάθαρες θέσεις. Το πρόγραμμά μας ήταν πλήρες, μέχρι κεραίας. Στην καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο ασχολήθηκα με τα πιο μικρά μέχρι και τα πιο μεγάλα προβλήματα, γνωρίζοντας καλά ότι αυτό που σε εμένα φαίνεται μικρό στον διπλανό μου έχει μεγάλη σημασία. Τέλος, ως πατέρας, έδωσα, δίνω και θα δίνω έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Ως ελάχιστη ανταπόδοση σε αυτά που μπορούν να προσφέρουν τα παιδιά μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αν κάποιος τα στηρίξει και τα ενισχύσει.

ΕΡ. Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών ακούστηκε ότι αντιμετωπίσατε ένα πρόβλημα υγείας. Είναι αλήθεια; Αν ναι, πώς είστε σήμερα;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μία επιπλοκή η οποία διαχειρίστηκε άμεσα από τους θεράποντες ιατρούς μου, τους οποίους και ευχαριστώ. Δεν αφορά τον κόσμο κάτι τέτοιο, επομένως θα αρκεστώ να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον, τόσο εσάς όσο και όποιον το πληροφορήθηκε και μου ευχήθηκε. Είμαι καλά, είμαι παρών και απολύτως έτοιμος για την συνέχεια!

ΕΡ. Η 1η Ιανουαρίου 2024 πώς θα βρει εσάς και τα εκλεγμένα μέλη της παράταξής σας «Νέα Εποχή»;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Η 1η Ιανουαρίου είναι η επίσημη 1η του νέου αυτοδιοικητικού σχήματος, όχι μόνο στο Ναύπλιο, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Αρκετές οι αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες και αυτό είναι καλό. Άλλωστε η αλλαγή είναι συνώνυμη της εξέλιξης και προσβλέπαμε σε αλλαγές που θα φέρουν έργο και ποιότητα παντού, μακριά από κομματικές σπέκουλες και φράξιες. Εμένα λοιπόν, θα με βρει στις επάλξεις, έτοιμο τουλάχιστον για το α’ μισό του έτους (ίσως και περισσότερο) καθώς έχω μάθει να προετοιμάζομαι, να εργάζομαι και να διαβουλεύομαι με την ομάδα μου. Εύχομαι έτσι να βρει η 01/01 και την παράταξη Ορφανού, διότι αυτό θα αποτελεί εξαιρετική αρχή για το Ναύπλιο και θα λειτουργήσουμε εναρμονισμένα άρα αποτελεσματικά.

ΕΡ. Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας και πατέρας 6 παιδιών (το 6ο θα το υποδεχθείτε σε λίγους μήνες) να βρίσκει χρόνο και για το Ναύπλιο;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Ο χρόνος υπάρχει για να δαπανάται χρήσιμα. Ως πατέρας και επιχειρηματίας αναγνωρίζω τους καρπούς που μπορεί να φέρει η συμμετοχή μου όχι μόνο στην δική μου οικογένεια αλλά στο σύνολο των συμπολιτών μου. Ο σκοπός λοιπόν θα έλεγα ότι για εμένα είναι ιερός.  Όπως σας είπα και στην αρχή, αισθάνομαι το υγιές βάρος της ευθύνης και η επιλογή που έκανα με πλήρη συναίσθηση ήταν να το ακολουθήσω. Σε αυτήν την πορεία με ακολούθησαν οι υποψήφιοι, τα μέλη και οι φίλοι της «Νέας Εποχής» χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε κατακτήσει τόσα πολλά, τόσο σύντομα. Τους ευχαριστώ για το σθένος, την αφοσίωση και την δυναμική τους.

Όπως κάθε φορέας που επιθυμεί την ανάπτυξη, έτσι και εμείς, ως παράταξη, άμεσα έχουμε στόχο να προβούμε σε αλλαγές. Η ανανέωση προσώπων, η στόχευση προς την νέα γενιά και η εσωτερική κάθαρση είναι απαραίτητη μετά από κάθε εκλογική διαδικασία.

Επιπλέον, έχω την τύχη να είμαι παντρεμένος με μία εξαιρετική σύζυγο, την Έλενα, την οποία θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω δημόσια καθώς η συμπαράστασή της χρονικά και πρακτικά ήταν σπουδαία καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε τα παιδιά μας να μην διαταραχθούν από ένα -ομολογουμένως- πιεσμένο πρόγραμμα του πατέρα τους.

ΕΡ. Καταρτίσατε και δημοσιεύσατε ένα πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο μάθαμε ότι κατοχυρώσατε και για τα πνευματικά του δικαιώματα. Για ποιά σημεία του είστε υπερήφανος;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Ναι, το πρόγραμμά μας κατοχυρώθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας. Πέραν αυτού, ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με όλες τις ενότητες και τις πρακτικές & εφαρμόσιμες λύσεις που περιλαμβάνει, είναι ο οδικός μας χάρτης. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αναλύονται σε βάθος τομείς όπως η παιδεία, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η άμιλλα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγροτική παραγωγή, η μετάβαση σε μία «έξυπνη πόλη», τα αδέσποτα ζώα, η ρυμοτομία, η νεολαία και τόσα άλλα… Αποτελεί λοιπόν όχι απλώς ένα πρόγραμμα, αλλά ένα πόνημα, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας www.nafplioneaepoxi.gr και έντυπο για όποιον πολίτη ενδιαφέρεται, επικοινωνώντας με την παράταξη «Νέα Εποχή».

ΕΡ. Ως ενεργός και δραστήριος πολίτης, πώς χαρακτηρίζετε τα τεκταινόμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αυτήν τη στιγμή. Τα οικονομικά προβλήματα υφίστανται, η ανεργία το ίδιο ενώ μαίνεται ένας πόλεμος στην Παλαιστίνη και η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται υφέρπει και στην Ελλάδα, εντείνοντας την προϋπάρχουσα με το μεταναστευτικό. Οι συνθήκες εργασίας ανά κλάδο χρήζουν αναθεώρησης, η κρίση του κορωνοϊού έχει ακόμα εμφανή σημάδια στην αγορά και οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα φορολογικά νομοσχέδια. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Προτεραιότητες πρέπει να αποτελούν η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προώθηση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας καθώς και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αειφόρου ανάπτυξης. Πρέπει να επενδύσουμε σε βιώσιμες λύσεις που θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη και απασχόληση.

ΕΡ. Αλήθεια, τί έχετε να πείτε για την αλλαγή ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να περιορίζονται και να αφορούν αυτήν και μόνο: την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή γνώμη πρέπει να διατηρήσει γρήγορα αντανακλαστικά χωρίς να χάσει από την οξυμένη οπτική της όσα συμβαίνουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Αισθάνομαι ότι επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός, ο οποίος θέλει να μας κατευθύνει σε ζητήματα ήσσονος σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι ο κ. Κασσελάκης να τιμήσει την θέση στην οποία εκλέχθηκε και να ρίξει τους τόνους, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται για μετρήσιμο αποτέλεσμα και έργο και όχι για φανφάρες πολιτικής οπερέτας. Πρακτικά, θεωρώ ότι ενεργός ρόλος, ρυθμιστικός ίσως, να δοθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο, ως συνδετικός κρίκος του πάλαι ποτέ κέντρου και της σύγχρονης αριστεράς. Καθόσον πρόκειται για πρόσωπο αποδοχής κατά πλειοψηφία στον χώρο αυτόν, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό θα αποτυπωθεί είτε με νέο πολιτικό σχηματισμό, είτε εντός των υπαρχόντων.

ΕΡ. Είδαμε την μεγαλύτερη κόρη σας, Έφη, να είναι στο πλευρό σας και αρκετά δραστήρια προεκλογικά. Τί συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που απαξιούν να ασχοληθούν με την πολιτική;

ΜΑΚΑΡΗΣ: Η Έφη ήταν πράγματι κοντά μου, όπως και όλα τα παιδιά μου, τα οποία γνωρίζουν πόσο τα ευχαριστώ για αυτό. Τίποτα σπουδαιότερο για έναν πατέρα από αυτό. Όμως, η Έφη ως μεγαλύτερη, ανέλαβε αυτόβουλα δράσεις με στόχο να διαδώσει τις βασικές αρχές της «Νέας Εποχής» και στα μέσα που η νεολαία χρησιμοποιεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Tik Tok. Σε σχέση με όσους νέους μας απαξιούν να ασχοληθούν με την πολιτική αυξάνοντας έτσι το ποσοστό της αποχής, θα αναφέρω την φράση που διασώζεται από τον Πλάτωνα: «όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερούς τους». Να συμμετέχετε, να λέτε την άποψή σας, να ασκείτε έλεγχο σε όσους διοικούν γιατί ο σεβασμός κερδίζεται. Δεν οφείλετε σεβασμό στην θέση ή το πρόσωπο αλλά σε όσους τιμούν την θέση τους.

ΕΡ. Δώστε μας το όραμά σας για το Ναύπλιο του μέλλοντος, ώστε να κλείσουμε την συνέντευξη με αισιοδοξία!

ΜΑΚΑΡΗΣ: Το Ναύπλιο, η 1η πρωτεύουσα της Ελλάδας μπορεί να λάμψει ξανά. Ένας Δήμος, προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη του μεγαλοπρέπεια πρέπει – για αρχή – να διοικείται από ανθρώπους που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Από ανθρώπους που εστιάζουν στην πολιτιστική κληρονομία συνενώνοντας αρμονικά την παράδοση, την ιστορία με την καινοτομία. Η «Νέα Εποχή» του Ναυπλίου λοιπόν είναι μία πόλη φιλική προς τους δημότες της, οικονομική ώστε να βιώνεις με αξιοπρέπεια, που δεν αγνοεί τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της, που προωθεί τα ΠΟΠ και λοιπά τοπικά προϊόντα της, που οι μαθητές της λαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με σύγχρονες υποδομές, που ασκείται φιλοζωική πολιτική, που είναι προσβάσιμη εις όλον από ΑΜΕΑ, που σέβεται τον τουρίστα και επενδύει σε ποιοτικό τουρισμό όλον τον χρόνο, που φροντίζει την 3η ηλικία.

Ένα Ναύπλιο «έξυπνο», υπερήφανο για όσα έχει να προσφέρει στους κατοίκους του και μεγαλοπρεπές σε επίπεδο πολιτισμού.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis