home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδα

Μαζικές αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο σε Ναύπλιο και Άργος

Ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επαγγελματίες της εστίασης, επιστήμονες, λογιστές, δικηγόροι, γεωπόνοι σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, επαγγελματίες της εστίασης, επιστήμονες, λογιστές, δικηγόροι, γεωπόνοι και πολλοί ακόμα συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ναύπλιο και το Άργος, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Ναυπλίου Πετρούλα Παπαδοπούλου, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου, παρευρέθηκαν στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων όπου έλαβε χώρα η σημερινή διαμαρτυρία, σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα, μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς του τόπου.

Η συγκέντρωση ήταν άκρως επιτυχημένη, κατατέθηκαν προτάσεις και ψηφίσματα και από την πλευρά του Ε.Ε.Σ.Ν. μίλησε η Πρόεδρος όπου ανακοίνωσε το παρακάτω κοινό ψήφισμα και με άλλους φορείς.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναφέρουν για το φορολογικό νομοσχέδιο:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίθετα από τις εξαγγελίες, το νέο φορολογικό διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, χωρίς να εξασφαλίζει την ισονομία που επιθυμούν οι μικρομεσαίοι.

Το νέο φορολογικό παραβλέπει το γεγονός ότι σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δεκαπενταετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικές και ανθρωπιστικές (δεκαετής οικονομική με capital controls), πανδημική του COVID-19, ενεργειακή και τιμαριθμική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα αυτά τα γεγονότα εξαθλίωσαν τις επιχειρήσεις και δυσχέραιναν την όποια ανάπτυξη τους επι του συνόλου των επαγγελματικών κλάδων. Γεγονότα στα όποια έχουν προστεθεί οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, που είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν με τη σειρά τους τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.

Το νέο φορολογικό παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του, έχοντας συσσωρεύσει λόγω των ανωτέρω κρίσεων, μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την ίδια στιγμή το νέο φορολογικό με τα οριζόντια μέτρα – και ως εκ τούτου άδικα – της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, απλά και μόνο αντιμετωπίζει εκ προοιμίου και εντελώς ισοπεδωτικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετωπίσει αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση:

  • δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά προστατεύει τους λίγους με τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών
  • οδηγούμαστε σε αφανισμό μεγάλου τμήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους δίνει τη χαριστική βολή, χαρακτηρίζοντας τους ως φοροφυγάδες και μεταφέρει την λογική «του νόμου Κατρούγκαλου» στην φορολόγησή τους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες όπως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1880 και 1888/2019, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να τους ταυτίσει με τους μισθωτούς.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική και δεν αντέχει σε κριτική.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεση της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, myDATA, σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογή τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button