home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Α. Πουλάς: Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα

Την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για συμμετοχή 10% στην προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού των πασχόντων από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας Πουλάς

Την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για συμμετοχή 10% στην προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού των πασχόντων από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη:

«Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συμμετοχή 10% για την προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6544/Β/21-12-2022 «Συμμετοχή 10% επί του ποσοστού αποζημίωσης έχουν οι πάσχοντες από:

  1. Νόσο Parkinson και δυστονίες,
  2. χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια,
  3. συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα,
  4. μυασθένεια,
  5. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα,
  6. ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, σύνδρομο βραχέος εντέρου,
  7. κίρρωση ήπατος»

Όπως γίνεται αντιληπτό η απόφαση αυτή επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας που πάσχουν από τις συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα είχαν μηδενική συμμετοχή στην αγορά του συγκεκριμένου υγειονομικού υλικού και πλέον καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά από την τσέπη τους για την προμήθειά τους. Μία οικονομική επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη μεγάλο κόστος διαβίωσης που αναγκάζονται να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες λόγω της μεγάλης ακρίβειας των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και των καυσίμων.

Επιπλέον, η πλειονότητα των χρονίως πασχόντων από τα εν λόγω νοσήματα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν πόσω μάλλον τώρα που πρέπει να πληρώνουν χρήματα για την προμήθεια βασικών ειδών για την υγεία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχου συμπολίτη μας ο οποίος πάσχει από σύνδρομο βραχέως εντέρου – εντεροδερματικό συρίγγιο και έχει αναπηρία 80%. Λαμβάνει σύνταξη 620 ευρώ και πλέον με τη συμμετοχή 10% καλείται μηνιαίως να προβεί στα ακόλουθα έξοδα:

  • Συμμετοχή σάκων 35 ευρώ
  • Συμμετοχή ταινίες 60 ευρώ
  • Συμμετοχή φάρμακα 50 ευρώ
  • Προϊόντα περιποίησης των συριγγίων, αλοιφές, υπόθετα, duphalac, γάζες τουλάχιστον 150 ευρώ το μήνα.
  • Καλή διατροφή.

Πρόκειται για μία απόφαση που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής και υγείας χιλιάδων συμπολιτών μας η οποία πρέπει άμεσα να ανακληθεί

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να ανακαλέσετε την απόφαση για συμμετοχή 10% για την προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού των πασχόντων από τα προαναφερόμενα χρόνια νοσήματα;»

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis