home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το ελατοσκέπαστο χωριό που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις του επισκέπτη

Η Ελάτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς προορισμούς των Τρικάλων και βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Κόζιακα
Ελάτη Τρικάλων (15)

Το χωριό Ελάτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς προορισμούς των Τρικάλων και βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Κόζιακα. Τα αλπικά τοπία που χαρακτηρίζουν το ορεινό χωριό Ελάτη είναι αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά στοιχεία που κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις των επισκεπτών της περιοχής.

Το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων παίρνει το όνομά του από τα δάση που το περιβάλλουν. Κρυμμένη μέσα στα έλατα, η Ελάτη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στο βουνό Κόζιακας, απέναντι από τα Μετέωρα. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και περίπου 8 από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου και είναι αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές.

Βίντεο: Michael Miller

Η ονομασία Ελάτη χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες. Βάσει αρχαιολογικών ανακαλύψεων στη θέση Κατώφλι, η αρχαία πόλη Πύτναιο βρισκόταν στην περιοχή της Ελάτης. Σύμφωνα με βυζαντινά ευρήματα, το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.

Παλιά αρχοντικά, πολλά φτιαγμένα από τα προκομμένα χέρια ηπειρωτών μαστόρων, συνθέτουν το γοητευτικό ψηφιδωτό της Ελάτης. Επισκεφθείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1822, για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό τέμπλο του, έργο κι αυτό ηπειρωτών τεχνιτών. Φτάνοντας στην Ελάτη, μην παραλείψετε μια στάση στην Πύλη, όπου το εντυπωσιακό μονότοξο πέτρινο γεφύρι στέκει αγέρωχο από το 1514.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis