home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μπούρτζι: Από «δεκαετίες σιωπής» στην αναγέννηση

Γράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου
Μπούρτζι Διδασκάλου (2)

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του ανανεωμένου Μπουρτζι, στο Ναύπλιο, κάνει το δικό του σχόλιο για τη νέα σελίδα που ανοίγει για το εμβληματικό φρούριο της πόλης:

«Το εμβληματικό Μπούρτζι, αυτό το μοναδικό τοπόσημο του Ναυπλίου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, αλλά και με την νεότερη ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους, αποδόθηκε και επίσημα στους πολίτες και στους επισκέπτες και επαναλειτουργεί έπειτα από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης.

Είχα τη χαρά να παραβρεθώ στην τελετή των εγκαινίων αυτού του υποδειγματικά αποκατεστημένου μνημείου, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού και πρωτεργάτη στην έναρξη του έργου κ. Αντώνη Σαμαρά καθώς και του προέδρου της ΕΤΑΔ Παναγιώτη Μπαλωμένου.

Μπούρτζι Διδασκάλου (3)

Το Μπούρτζι και επίσημα αποτελεί έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα, με ενισχυμένο τον μνημειακό του ρόλο και με νέες χρήσεις αναψυχής.

Έργο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Antonio Gambello κατά την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας (1471-1477), με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής, το Μπούρτζι είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο.

Μπούρτζι Διδασκάλου (1)

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 2.785.000€, και φορείς υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, αποκαταστάθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό.

Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αδιάκοπη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου και ειδικότερα τα στελέχη του ΥΠΠΟ για την υποδειγματική, επιστημονική και επαγγελματική τους προσφορά».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis