home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λίμνη Πλαστήρα: Η «νεράιδα» της Θεσσαλίας με τα χωριά της και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της

Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας και το επίσημό όνομα της είναι λίμνη Ταυρωπού
Λίμνη Πλαστήρα (3)

Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας και το επίσημό όνομα της είναι λίμνη Ταυρωπού. Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα πριν γίνει το φράγμα και σχηματιστεί η λίμνη, ήταν το ξακουστό οροπέδιο της Νεβρόπολης, που πήρε το όνομά του από τα άφθονα ελάφια που ζούσαν στα πυκνά δάση της.

Η περιοχή της Νεβρόπολης, οι πλαγιές των Αγράφων και οι παρόχθιες περιοχές του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Αχελώου ήταν ο χώρος όπου τα πανάρχαια χρόνια κατοικούσαν οι Δόλοπες, αρχαίος πολεμικός και σκληροτράχηλος λαός.

Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία της λίμνης ξεκίνησε το 1925, ο στρατηγός και πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας δημιούργησε το χωριό Νεράιδα και εκεί συνέλαβε την ιδέα να γίνει φράγμα στα στενά “κακαβάκια” του ποταμού Ταυρωπού και τα νερά που θα συγκεντρώνονταν στην Νεβρόπολης να δημιουργήσουν μια λίμνη και να εκτρέπονται στον Καρδιτσιώτικο κάμπο ,προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης του κάμπου και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα η λίμνη αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν εδώ για να δουν το «θεσσαλικό στολίδι».

Στις 30 Οκτωβρίου 1960 εγκαινιάστηκε το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μετά από μερικά χρόνια έγιναν και τα αρδευτικά έργα του κάμπου καθώς και η ύδρευση της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από κάποια χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της, ήταν γαλλική. Έχει μέγιστο μήκος 12 km και περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο πλάτος 4 km, ενώ η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2 και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m.

Τα χωριά της λίμνης

Η λίμνη περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά, όπως το Νεοχώρι με την καλύτερη θέα, η παραλίμνια Πεζούλα, η πνιγμένη στα έλατα Νεράιδα και το μεγαλοχώρι Μεσενικόλας. Περνώντας το Φράγμα Πλαστήρα, θα φθάσετε στη Μονή Κορώνας, ένα βυζαντινό κάστρο, που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε, αναμφισβήτητα, από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, σε υψόμετρο 1.350 μ., η θέα στα φιόρδ, στο νησάκι της λίμνης και στα Αγραφιώτικα βουνά είναι μοναδική. Η Λίμνη Πλαστήρα και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται για τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα τους.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis