home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χρηστίδης: Στη Βουλή το θέμα έκδοσης ταυτοποιητικών εγγράφων για όσους διαβιούν σε συνθήκες δρόμου

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η επίλυση του ζητήματος κρίνεται απαραίτητη
Χρηστίδης: Είμαστε πιο έτοιμοι από εκείνους που ζητούν εκλογές

Με πρωτοβουλία του Παύλου Χρηστίδη, το ΠΑΣΟΚ φέρνει στη Βουλή το θέμα έκδοσης ταυτοποιητικών εγγράφων για όσους διαβιούν σε συνθήκες δρόμου.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σχετικά με τον φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας για την έκδοση ταυτότητας και βεβαίωσης αστεγίας, που οδηγεί σε αδιέξοδα, απομόνωση και στέρηση του δικαιώματος ένταξης των ανθρώπων σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου, κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Νοτίου Τομέα Παύλου Χρηστίδη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η επίλυση του ζητήματος κρίνεται απαραίτητη καθότι «αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, η προϋπόθεση απόδειξης τόπου διαμονής/Βεβαίωσης Αστεγίας στα Αστυνομικά Τμήματα, στερεί το δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας, η προϋπόθεση εγγράφου ταυτοποίησης/ταυτότητας στους Δήμους, στερεί το δικαίωμα έκδοσης Βεβαίωσης Αστεγίας, και όλα τα ανωτέρω οδηγούν εν τέλει στην αδυναμία έκδοσης κωδικών TAXIS, αριθμού κινητής τηλεφωνίας, υποβολής αίτησης για κάποιο επίδομα/σύνταξη και πολλά επιπλέον.

Οι βουλευτές ερωτούν, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται, πρώτον, να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διόρθωση και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης ταυτότητας και βεβαιώσεων αστεγίας με σκοπό την άρση κάθε εμποδίου πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει. Δεύτερον, ερωτώνται εάν προτίθενται να απαλλάξουν τα άτομα σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου από την υποχρέωση να καταβάλλουν παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ποσό για εκείνους.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

«Προς:

1. Την Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως,

2. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου και

3. Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θέμα: Εκτός πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας άστεγοι συνάνθρωποί μας λόγω της γραφειοκρατίας στη διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων και βεβαιώσεων αστεγίας.

κ.κ. Υπουργοί,

Το συνεχές των κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια άλλαξε δραματικά τη ζωή των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι κοινωνικές πολιτικές και το επίπεδο διαβίωσής τους συρρικνώθηκαν, ενώ εκτοξεύτηκε η ανεργία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να οδηγηθεί σε ακραία φτώχεια, αστεγία και κοινωνικό αποκλεισμό.

Άστεγοι συνάνθρωποί μας είναι πλέον παντού. Βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε γειτονιά, εκτεθειμένοι ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, προσπαθώντας να επιβιώσουν από την αλληλεγγύη μας.

Οι άνθρωποι σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά εμπόδια, το οποία είναι δυσεπίλυτα. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι η έκδοση πιστοποιητικών και πιο συγκεκριμένα η έκδοση Βεβαίωσης Αστεγίας. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από τον εκάστοτε δήμο, ο οποίος φιλοξενεί στα γεωγραφικά του όρια, άτομα σε ορατή αστεγία και αποδεικνύει την κατάσταση διαβίωσης του ατόμου. Το εν λόγω έγγραφο είναι απαραίτητο, πέρα από την πιστοποίηση της κατάστασης ενός ατόμου και για την έκδοση άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Χωρίς την ύπαρξη εγγράφου ταυτοποίησης (ταυτότητας ή διαβατηρίου), η σχετική Βεβαίωση δεν υπάρχει τρόπος να εκδοθεί. Η ταυτότητα όμως πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει, καθώς αυτά τα άτομα πέφτουν πολύ συχνά θύματα κλοπής ή τα έγγραφά τους φθείρονται λόγω δυσμενών συνθηκών δρόμου, καιρικών συνθηκών κ.α.

Προκειμένου να εκδώσει κανείς ταυτότητα απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παραβόλου και κάποια δήλωση κατοικίας/χώρου διαμονής με τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως μισθωτήριο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ (λογαριασμοί, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας κ.α), βεβαιώσεις φιλοξενίας κλπ.

Ένας άνθρωπος σε ορατή αστεγία αδυνατεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου και, φυσικά, να προσκομίσει και κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα. Συνεπώς δεν μπορεί να εκδώσει ταυτότητα.

Αυτό σημαίνει ακολούθως πως δεν μπορεί να εκδώσει και Βεβαίωση Αστεγίας.

Συμπερασματικά λοιπόν:

  • H προϋπόθεση απόδειξης τόπου διαμονής/Βεβαίωσης Αστεγίας στα Αστυνομικά Τμήματα, στερεί το δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας,
  • H προϋπόθεση εγγράφου ταυτοποίησης/ταυτότητας στους Δήμους, στερεί το δικαίωμα έκδοσης Βεβαίωσης Αστεγίας,

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν εν τέλει στην αδυναμία έκδοσης κωδικών TAXIS, αριθμού κινητής τηλεφωνίας, υποβολής αίτησης για κάποιο επίδομα/σύνταξη και πολλά επιπλέον.

Επειδή πρόκειται προφανώς για έναν φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας που οδηγεί σε αδιέξοδα, απομόνωση και στέρηση του δικαιώματος ένταξης.

Επειδή είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος αυτού καθότι αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει.

Ερωτάσθε:

1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διόρθωση και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης ταυτότητας και βεβαιώσεων αστεγίας με σκοπό την άρση κάθε εμποδίου πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει;

2. Προτίθεστε να απαλλάξετε τα άτομα σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου από την υποχρέωση να καταβάλλουν παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ποσό για εκείνους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παύλος Χρηστίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Αικατερίνη Καζάνη».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis