home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για το νερό σε Άργος και Ναύπλιο

Τα δείγματα που πάρθηκαν από το ΠΑΚΟΕ κοντά στον Βιολογικό έδειξαν ότι υπάρχει «κοκτέιλ αστικών λυμάτων με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης»
Δειγματοληψίες Αργολίδα ΠΑΚΟΕ (3)

Επιστημονική και δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) πραγματοποίησε στις 17 Οκτωβρίου έρευνα-οδοιπορικό στο Ναύπλιο και το Άργος, και στην περιοχή γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό της, κάνοντας λόγο για «κοκτέιλ βοθρολυμάτων με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» και στις δύο πόλεις.

Στην έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε νερά ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και σε επιφανειακά νερά, γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής.

Από τους πίνακες των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι από τα 17 δείγματα στο Ναύπλιο, στα 6 προσδιορίστηκαν κολοβακτηρίδια E. coli  και εντερόκοκκοι. Δηλαδή, στο 30% των δειγμάτων με όριο ασφαλείας το 2,5%.

Αντίστοιχα, στο Άργος από τα δέκα δείγματα που ελήφθησαν, στα τέσσερα, δηλαδή στο 40%, παρατηρήθηκε μόλυνση από επικίνδυνα μικρόβια, δηλαδή 17 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας.

Δειγματοληψίες Αργολίδα ΠΑΚΟΕ (1)
Φώτο: ΠΑΚΟΕ

Οι οργανοληπτικές μετρήσεις έδειξαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και στις δύο πόλεις.

Χημικές αναλύσεις έδειξαν τιμές για τα θειικά ιόντα και για τα νιτρικά υψηλές, σε σχέση με τα όρια. Ιδιαίτερα στα θειικά, που σημαίνει ότι υπάρχει κοκτέιλ αστικών λυμάτων με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Στα οκτώ δείγματα που ελήφθησαν σε διάφορα σημεία κοντά στον βιολογικό καθαρισμό, διαπιστώθηκε ότι και στα οκτώ έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι επικίνδυνες για οποιαδήποτε χρήση.

Απαντήσεις από Καχριμάνη ζητά ο Λαμπρόπουλος

«Καλώ τον κ. Καχριμάνη ,Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ, να απαντήσει υπευθύνως για την ποιότητα του τρεχούμενου νερού στις βρύσες μας, με στοιχεία από επίσημο φορέα ,διότι το θέμα του νερού αφορά όλους τους δημότες και φυσικά την δημόσια υγεία», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος δημοσιοποιώντας τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα του ΠΑΚΟΕ.

Η αμφισβήτηση και η … υπόσχεση

Να σημειωθεί πως οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ έχουν αμφισβητηθεί κατά καιρούς από αρκετούς δήμους, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Αργολίδας, με αποτέλεσμα οι διαφορές που προκύπτουν ανάμεσά τους να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του το ΠΑΚΟΕ κάνει λόγο για αδιαφορία του Κράτους απέναντι στους πολίτες και επιφυλάσσεται να επανέλθει με νέες επιστημονικές έρευνες σε Ναύπλιο και Άργος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis