home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΟικονομίαFeatured

Η «Παλίρροια» ξοδεύει 7 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει το εργοστάσιο στο Άργος

Η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση για την επέκταση της μονάδας παραγωγής με νέες γραμμές και αποθηκευτικούς χώρους.

Για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα βρεθεί η βιομηχανία τροφίμων «Παλίρροια», η οποία αυτή τη στιγμή διατηρεί επτά εργοστάσια σε διαφορετικές χώρες του κόσμου εκτός από την Ελλάδα όπου διατηρεί δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Πολιτικά Ευβοίας και στο Άργος.

Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας εντοπίζεται στην Κίνα με 2 μονάδες, στην Ιορδανία και στη Βουλγαρία με 2 μονάδες.

Τζίρος 17 εκατ. ευρώ από τη μονάδα στο Άργος

Στο Άργος θυμίζουμε ότι η Παλίρροια εξαγόρασε στις αρχές του 2023 τη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, Τσαμπάσης Α.Ε, η οποία εισέφερε στο τζίρο περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Στο εργοστάσιο του Άργους η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση για την επέκταση της μονάδας παραγωγής με νέες γραμμές και αποθηκευτικούς χώρους. Το σύνολο της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέλθει στα 7 εκατομμύρια ευρώ με ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο. H εισαγωγή στο χώρο της κατεψυγμένης ζύμης είχε ξεκινήσει από το 2015, όταν την παραγωγή για λογαριασμό της Παλίρροιας έκανε η Αραμπατζής στη Βόρεια Ελλάδας με τη μορφή φασόν.

Η εξαγορά της Τσαμπάσης σηματοδότησε αφενός τη δημιουργία προϊόντων ζύμης για τις αγορές του εξωτερικού τόσο για τον τομέα της λιανικής, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την επέκταση της εταιρείας και στον τομέα του HoReCa, κλάδος ο οποίος εισφέρει στο τζίρο περίπου 5%.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε προϊόντα ξηρού φορτίου κονσέρβας όπως τα ντολμαδάκια και οι γίγαντες, τα έτοιμα γεύματα και τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης. Η δραστηριότητά της εντοπίζεται σε 50 χώρες του κόσμου, μεταξύ των η Αμερική, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή.

Παλίρροια

Με πορεία από το 1957

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 στα Πολιτικά Ευβοίας, ενώ ξεκίνησε ως οικοτεχνία για να εξελιχθεί σταδιακά σε αυτό που είναι σήμερα. Επί του παρόντος το 87% των πωλήσεών της προέρχεται από εξαγωγές. Η πρώτη χώρα εξαγωγών στην οποία έκανε άνοιγμα ήταν η Αμερική το 1974. Απασχολεί συνολικά 1.800 άτομα προσωπικό. Το 65% του κύκλου εργασιών είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το 2022 η Παλίρροια έκλεισε με κύκλο εργασιών 76 εκατ. ευρώ κα EBITDA που αντιστοιχούσε στο 15% του κύκλου εργασιών της.

Η επιχείρηση φέτος θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην διαδρομή της. Φιλοδοξία του οργανισμού είναι να μεγαλώνει με περίπου 10% σε όγκο και σε αξία ετησίως. Στην πενταετία ο κύκλος εργασιών αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ. Τα ντολμαδάκια αποφέρουν περίπου το 35% του κύκλου εργασιών, 25% εισφέρουν οι κατεψυγμένες ζύμες, 5% τα προϊόντα ψυγείου, με την τελευταία κατηγορία να παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε λοιπά προϊόντα όπως πολτός μελιτζάνας, γίγαντες και λοιποί κωδικοί.

Συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας

Εκτός των άλλων η Παλίρροια διατηρεί συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς της Εύβοιας σε προϊόντα όμως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το κρεμμύδι. Η μεγαλύτερη συνεργασία πραγματοποιείται στη μελιτζάνα και στις περιοχές της Μακεδονίας. Το 2018 συνεργάστηκε με τον Συνεταιρισμό Λακωνίας για την προμήθεια τσακώνικης μελιτζάνας. 

Η επιχείρηση προμηθεύεται περισσότερους από 5.000 τόνους μελιτζάνας ετησίως. Eπίσης έχει υπογράψει συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγό στην Εύβοια για αγροτικά αγαθά όπως μυρώνια και καυκαλήθρα, που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά στα προϊόντα της. Συνολικά δαπανά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για προϊόντα συμβολαιακής καλλιέργειας σε ετήσια βάση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button