home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γιάννης Γκιόλας: Πάρκινγκ – μαρίνα – στρατόπεδο – Καραθώνα. Δεν συζητήθηκαν προεκλογικά από τις δημοτικές παρατάξεις

Σοβαρά θέματα που «πρέπει να απασχολήσουν τις δυνάμεις αυτές που φιλοδοξούν να ασχοληθούν σοβαρά με την πρωτεύουσα του Δήμου μας», τονίζει ο κ. Γκιόλας
Γιάννης Γκιόλας

Σοβαρά θέματα, όπως το πάρκινγκ στην πόλη του Ναυπλίου, η μαρίνα, το στρατόπεδο ΚΕΜΧ και η Καραθώνα, δεν συζητήθηκαν προεκλογικά από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου. Θέματα που «πρέπει να απασχολήσουν τις δυνάμεις αυτές που φιλοδοξούν να ασχοληθούν σοβαρά με την πρωτεύουσα του Δήμου μας», τονίζει ο κ. Γιάννης Γκιόλας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος:

«Τώρα λοιπόν που έχει υποχωρήσει ο κουρνιαχτός και έπεσε ο προεκλογικός πυρετός, καρποφόρησαν ή απέτυχαν οι εμφανείς και ενδεχομένως και οι υπόγειες διαδρομές συνεργασιών και συμπράξεων ορισμένων δημοτικών παρατάξεων, ας συζητήσουμε για κάποια εξόχως σοβαρά ζητήματα της πόλης,  που κατά την ταπεινή μου  γνώμη, πρέπει να απασχολήσουν τις δυνάμεις αυτές που φιλοδοξούν να ασχοληθούν σοβαρά με την πρωτεύουσα του Δήμου μας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – PARKING

Πως βλέπουν να λύνεται το ολοένα και δυσχερέστερο θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της στάθμευσης στην πόλη;  Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης ή και επισκέπτης  που δεν δυσφορεί με την υπάρχουσα κατάσταση;

Ο μεγάλος χώρος στο λιμάνι δεν θα πρέπει επιτέλους να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ως δημοτική επιχείρηση, με όρους που εξυπηρετούν, κατά προτεραιότητα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες;

Μήπως κάποιοι το ορέγονται ως ιδιωτική επιχείρηση;

Ας το ξεχάσουν.

MΑΡΙΝΑ

Η μαρίνα είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως θηριώδες επιχειρηματικό κέντρο εμπορίου και μάλιστα ανταγωνιστικά στα αντίστοιχα καταστήματα  της πόλης; Είναι επιτρεπτό το δυσανάλογο μεγάλο, όπως προβλέπεται, κτιριακό συγκρότημα να επιβληθεί βάναυσα δια του όγκου και του ύψους του στην είσοδο παρεμποδίζοντας και τη θέα προς την πόλη;

Ας διαγράψουν κι αυτό από τις σκέψεις τους όσοι θεωρούν την «ανάπτυξη» όπως επαγγέλλεται  από τη σχετική σύμβαση κι ας στραφούν στην κοινωνία που θα επιβάλλει νέους όρους,  οι οποίοι και θέσεις εργασίας θα προσφέρουν και τους  χρήστες (της μαρίνας) θα καθορίσουν, χωρίς όμως να παραβλέπεται η αισθητική και το ύφος της πόλης, ούτε και να αλλοιώνεται  το φυσικό περιβάλλον.

 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΕΜΧ

To στρατόπεδο αποτέλεσε το εφεύρημα ενός νέου οικοδομικού χρυσοφόρου «ελντοράντο», δηλαδή  μια ακόμη πολυκατοικιούπολη στα χνάρια του Λουτρακίου, του Κιάτου, του Παράλιου Άστρους για να μείνω μόνο  σε γνώριμες  κοντινές μας πόλεις.

Είναι δυνατόν να θυσιαστεί η τεράστια αυτή έκταση, που μπορεί να αποτελέσει ανοικτή πύλη της πόλης και παράλληλα την επέκταση του διευρυμένου ορίζοντα της προς ανατολάς;

Θαυμάστε μάλιστα παρακάτω, τι αβάστακτες επιβαρύνσεις αποδέχτηκε (τόσο αστόχαστα) η απερχόμενη δημοτική αρχή ώστε να επισωρεύσει στα οικονομικά βάρη του Δήμου για να λάβει ως  αντιπαροχή την ελάχιστη έκταση των 32 στρεμμάτων για την κατασκευή δύο συγκροτημάτων για τη στέγαση αντίστοιχων Λυκείων!

Ένταξη ολόκληρης της έκτασης του στρατοπέδου στο σχέδιο πόλης (Πολεοδόμηση). Μελέτες, αποτυπώσεις κλπ. Κατασκευή όλων των υποδομών, όπως πλήρες δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμός. Δρόμοι, πεζοδρόμια, πρασιές, πάρκα.

Με πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ήταν διατεθειμένοι να χρεώσουν το δήμο μας!

Αντ’ αυτών σε χώρους του Στρατοπέδου θα μπορέσει να βρει χώρο το 5ο Δημοτικό Σχολείο, ένα ολόκληρο Πανεπιστημιακό Campus,  με χώρους διοίκησης, διδασκαλίας αλλά και στέγασης των φοιτητών που αδυνατούν να βρουν και να μισθώσουν πανάκριβα διαμερίσματα και σπίτια.

Ένας πολυχώρος Πολιτισμού, που είχε καταντήσει απόκρυφο μυστήριο από τον ηττημένο δήμαρχο για να εντυπωσιάσει δήθεν το πόπολο, ενώ όφειλε να συνεργαστεί και να το σχεδιάσει από κοινού με τους αντίστοιχους φορείς και τους πολίτες.

Δεν θα ήταν απαραίτητος κι ένας συνεδριακός χώρος που θα προσείλκυε αντίστοιχες διοργανώσεις που απαιτούν αεροπλάνα και βαπόρια για να μετακινηθούν οι σύνεδροι (π.χ. Ρόδος), ενώ εμείς θα τον προσφέραμε άνετα, οδικώς σε 1 ½ ώρα;

Και να μην παραλείψω τον υπέροχο εντός του Στρατοπέδου αθλητικό χώρο (γήπεδο), που πλαισιώνεται από πανύψηλα και πανέμορφα  (μην το λες γιατί τρέμω στο άκουσμα πριονιών) δέντρα, που μπορεί να ζωντανέψει ως περιπατητικό, αθλητικό και ψυχαγωγικό πάρκο για αθλητές, παιδιά, οικογένεια και επισκέπτες.

Βέβαια για όλα αυτά, και όποια άλλα συναποφασίσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστεί αγώνας μαζικός, που θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και τους φορείς, προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος  στον Ναυπλιακό λαό που τον δικαιούται.

ΚΑΡΑΘΩΝΑ

Τέλος το πιο ακανθώδες και χρονίζον θέμα, της τύχης της Καραθώνας.

Εδώ ταιριάζει η προτροπή της Παπαλεξοπούλου «Ναυπλιείς Θαρρείτε!»

Θα μπορούσα να μην πω οτιδήποτε άλλο. Αλλά, επιτέλους, είναι δυνατόν το Ανάπλι μας, τα γύρω χωριά του κάμπου και οι πολυπληθείς επισκέπτες μας να στερηθούν τη μοναδική και πανέμορφη παραλία της πόλης;

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι και το Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) προκηρύσσει  απεγνωσμένα διαγωνισμούς για να εκποιηθεί κατά τον αποδοτικότερο και επικερδέστερο γι΄ αυτούς τρόπο και ειδικά την έκταση  των 415 περ. στρεμμάτων που καταλαμβάνει όλη την επίπεδη ζώνη.

Που θα απολαμβάνουμε λοιπόν το μπάνιο μας εμείς και οι χιλιάδες των επισκεπτών με τις κτιριακές εγκαταστάσεις (της επένδυσης) να καταλαμβάνουν όλη την ενδοχώρα, κι έτσι να μην υπάρχει χώρος για ελεύθερη στάθμευση και οι παραθαλάσσιες ζώνες να «φιλοξενούν» τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν και ασφαλώς θα οικειοποιηθούν το χώρο της προβολής αυτών (επιχειρήσεων) προς τη θάλασσα. Δηλαδή, το σύνολο σχεδόν της παραλιακής ζώνης!

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όχι με πατερναλιστικό ή δασκαλίστικο ύφος. Ασχοληθείτε σοβαρά με τα τόσο ουσιώδη θέματα που μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του Ναυπλίου. Εκτός από αυτά που περιέγραψα, ασφαλώς υπάρχουν και πολλά άλλα. Επί παραδείγματι: Η επιδιόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του κοινού Βιολογικού Καθαρισμού, η πλήρης ανακύκλωση των απορριμμάτων, Τα Ξενία…  Είναι όμως, η στιγμή να συναποφασίσουμε και να παλέψουμε για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για τα ζητήματα που εκτέθηκαν και είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν βαθύ το αποτύπωμά τους στην προοπτική μιας σύγχρονης, αισθητικά ωραίας, λειτουργικής  και βιώσιμης πόλης!

Υ.Γ. Επειδή το κείμενο αυτό γράφτηκε δυο – τρεις μέρες προ των εκλογών, θα ήθελα να συγχαρώ τη νέα δημοτική αρχή με τον επικεφαλής και δήμαρχο από την 1/1/2024, τον φίλο και συνάδελφο Δημήτρη Ορφανό, με την ελπίδα και την προσδοκία να λειτουργήσει συνθετικά και με συμμετοχικές διαδικασίες ενεργοποιώντας όλες τις ενεργές κοινωνικές δυνάμεις  με τα εργαλεία της ουσιαστικής διαβούλευσης, των τοπικών και λαϊκών συνελεύσεων, ακόμη και των δημοψηφισμάτων, τοπικών ή πάνδημων κ. ά. , ώστε τελικά οι δημότες να καθορίζουν την τύχη του Δήμου, της πόλης και όλων των δημοτικών κοινοτήτων».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis