home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σχέδιο ενοποίησης Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία επεξεργάζεται ο Φλωρίδης

Πώς θα αξιολογηθούν οι δικαστές, πότε θα ολοκληρωθεί
Δικαστήρια Ναυπλίου

Σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία της χώρας, σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά από συνολική συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ουσιαστικά, η ενσωμάτωση των ειρηνοδικών (960 σε όλη τη χώρα) μέσω αξιολόγησης στα Πρωτοδικεία, είναι μια τονωτική ένεση στο ζήτημα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα θα δώσει πνοή στην ταχύτητα που είναι ένα κεντρικό ζητούμενο.

Το θέμα άνοιξε ξεκάθαρα μιλώντας στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η θεραπεία μιας στρέβλωσης για τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στα ελληνικά δικαστήρια, με την ύπαρξη δύο διακριτών επιπέδων δικαστών, τους ειρηνοδίκες και τους πρωτοδίκες. Αυτή η διάκριση, αναγκαία και χρήσιμη για την παλιά εποχή, ξεκίνησε από την ίδρυση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους και επιβιώνει μέχρι σήμερα. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, εδώ και 110 χρόνια από τότε που πρωτοτέθηκε το σχέδιο για ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή. Θεωρώ ότι ήρθε, επιτέλους, η ώρα να υλοποιηθεί».

Παράλληλα ο κ.Φλωρίδης τονίζει πως οι άνθρωποι πασχίζουν και αν κινούνται και εργάζονται μέσα σε αναχρονιστικά πλαίσια, έχουν μειωμένη και αργή απόδοση. «Αυτό συμβαίνει και με την ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς να αποτελεί δικαιολογία για τις εξοργιστικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κάποιες φορές. Κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί πιστεύουν ότι ανεξάρτητη εξουσία σημαίνει ανεξέλεγκτη εξουσία» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Προφανώς μια τέτοια αντίληψη είναι υπονομευτική για τη δημοκρατία. Η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για το 2020, τοποθετεί την Ελλάδα στην 146 η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με την ταχύτητα επίλυσης μιας διαφοράς στα Δικαστήρια».

Ο υπουργός μίλησε και για το σχέδιο ψηφιοποίησης που θα ανακουφίσει τη Δικαιοσύνη αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης που «έχει ως στόχο ν’ απομπλέξει το ποινικό σύστημα από άσκοπες δικονομικές ενέργειες όπως οι προδήλως αβάσιμες μηνύσεις που θα αρχειοθετούνται, αλλά και θα επιβαρύνουν με σοβαρά έξοδα όσους ασκούν καταχρηστικά και παρελκυστικά τα δικαιώματά τους».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis