Home design
home design

Εκπαίδευση αστυνομικών σε ζητήματα προστασίας ζώων

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στο 10410 για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων
Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης κατοικίδιων ζώων

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, διαδικτυακή εκπαίδευση 446 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ζητήματα προστασίας ζώων.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευόμενοι από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου, τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Χώρας καθώς και υφιστάμενες Υπηρεσίες, με την μέθοδο της εξ αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας σε 5 εκπαιδευτικές σειρές.

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτισμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και συνεργάτες της ακαδημίας «ZERO STRAY ACADEMY» και του Μη κυβερνητικού Οργανισμού «ZERO STRAY PAWJECT» συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αναπτύσσοντας με επάρκεια τις παρακάτω κύριες θεματικές ενότητες:

 • Η κακοποίηση των ζώων και ο κύκλος της Βίας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου από την ελληνική Αστυνομία.
 • Ζητήματα μεθοδολογίας διενεργούμενων ελέγχων και η γλώσσα σώματος των ζώων. Δράσεις, στατιστική αποτύπωση και συνέργειες με τη Δημοτική Αστυνομία.
 • Η Αστυνομία ζώων σε χώρες του εξωτερικού.
 • Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη. Ισχύουσα νομοθεσία, ερμηνευτικές και αστυνομικές προσεγγίσεις για την προστασία των ζώων.
 • Αστυνομική διερεύνηση, προβλεπόμενες ποινικοδιοικητικές κυρώσεις και διαδικασίες προστασίας εν γένει των ζώων.
 • Πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων.
 • Η προστασία των ιπποειδών.
 • Η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στην κακοποίηση/βιαιότητα ζώων και την διαπροσωπική βία. Σκιαγράφηση του εγκληματικού ψυχολογικού προφίλ του δράστη βιαιότητας ζώων.
 • Αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης των ζώων, πρώτες βοήθειες, διεξαγωγή ελέγχων με scanner, σωστή προσέγγιση σκύλων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Βασικές πληροφορίες – Νομοθεσία.

 • Η προστασία και ευζωία των ζώων συντροφιάς ορίζεται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ169 Α /2021) « Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις 
 • Αντικείμενο του Ν. 4830/2021 είναι « η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων ».
 • Η παραβίαση της ανωτέρω ισχύουσας νομοθεσίας, επιφέρει Ποινικές και Διοικητικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 34 και 35.

Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς.

 • Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.
 • Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του.
 • Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
 • Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου.
 • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.
 • Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.

Αρμόδιες αρχές εφαρμογής:

Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 35 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του ν. 4712/2020 (Α’ 146), της Δασικής Υπηρεσίας, των τελωνειακών αρχών, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων, του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικών οργανώσεων. Για τις παραβάσεις της περ. γ’ της παρ. 10 και της παρ. 15 του άρθρου 8, καθώς και της παρ. 6 του άρθρου 17, αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης στα σημεία εισόδου της χώρας από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι τελωνειακές αρχές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πως μπορώ να καταγγείλω;

 • Καλέστε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης «100».
  -Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου θα καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια.
  -Η επικοινωνία με το «100» πραγματοποιείται χωρίς χρέωση και είναι διαθέσιμη επί 24ώρου βάσεως.
 • Μεταβείτε – απευθυνθείτε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαπιστώσατε την κακοποίηση – παράβαση της Νομοθεσίας περί ζώων ή σε οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα.
  -Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου που υπέπεσε στην αντίληψή του.
 • Στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων με τηλέφωνο επικοινωνίας 2131520450 και e-mail : [email protected]

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis