home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γιώργος Γαβρήλος: Μπέοι και Αγοραστοί το πρότυπο της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Γαβρήλος

Κατά τη σημερινή συζήτηση του Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που αλλάζει άρδην και με αντιδημοκρατικό τρόπο τη λειτουργία των ΟΤΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Γαβρήλος.

Για το πραξικόπημα στην σύνθεση της ΑΔΑΕ

«Η αυθαίρετη αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ, όλως τυχαίως μια μέρα πριν ανοίξει η συζήτηση στην Αρχή σχετικά με την άρνηση της ΕΥΠ να συνεργαστεί για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και σχετικά με την καταστροφή κρίσιμων αρχείων, αποτελεί μια συνταγματική εκτροπή».

«Εκτροπές, παρεμβάσεις στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, συγκάλυψη, σκάνδαλα που έχουν πληγώσει την Δημοκρατία μας, διατάραξη της κοινοβουλευτικής τάξης και νομοσχέδια- αποφάσεις που έρχονται βράδυ και προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, προστατεύοντας το καθεστώς του Μαξίμου, αυτό είναι το αποτύπωμα της ΝΔ και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Μπέοι και Αγοραστοί είναι το πρότυπο της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Είναι σκόπιμο να μας απαντήσει κάποια στιγμή η Κυβέρνηση τι Αυτοδιοίκηση θέλει και κατ΄ επέκταση τη Δημοκρατία θέλει. 5 χρόνια τώρα το μόνο που κάνει είναι να πετσοκόβει τον ρόλο της Αντιπολίτευση σε Δήμους και Περιφέρειες.Να δίνει υπερσυγκεντρωτικές ιδιότητες στους εκλεκτούς γαλάζιους υποψηφίους της. Να περιθωριοποιεί τη φωνή των τοπικών κοινοτήτων. Να έχει κάνει καθεστώς την μονοφωνία και να έχει ενισχύσει τον άκρατο κομματισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μια σειρά ρυθμίσεων, νόμων και πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης έχουν επιβάλλει Μπέους και Αγοραστούς σε όλη την Ελλάδα. Έχουν επιτρέψει σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες να μην λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους, να μην ζητάνε συγνώμη από τους πολίτες, να μην αισθάνονται πως πρέπει να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν για τα σχέδια πολιτικής προστασίας που δεν εφαρμόστηκαν, για το που πήγαν τα κονδύλια, για το τι έργα και απευθείας αναθέσεις έκαναν. Πρέπει τώρα ο Πρωθυπουργός να μας πει εξακολουθεί να τους στηρίζει, ακόμη και τώρα που φάνηκαν τόσο λίγοι μπροστά στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισαν οι τοπικές τους κοινωνίες».

Φίμωση της Αντιπολίτευσης και συγκεντρωτικούς Δήμους νομοθετεί η ΝΔ

«Είναι γνωστό πως η ΝΔ πότε δεν πίστεψε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την χρησιμοποίησε μόνο για διορισμό στελεχών. Σήμερα, πέντε μόνο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Κυβέρνηση έρχεται με νέο Νόμο να αλλάξει τη λειτουργία των ΟΤΑ. Φέρνει αλλαγές που αφορούν όχι σε επουσιώδη ζητήματα και που δεν ενισχύουν την Δημοκρατία, όπως παραπλανητικά μας λέει, αλλά κομβικές αλλαγές που φιμώνουν τη φωνή της αντιπολίτευσης στους Δήμους και στις Περιφέρειες και χαλκεύουν την ψήφο των πολιτών.

Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου προσομοιάζει με ένα ξεκάθαρο πραξικόπημα στην Αυτοδιοίκηση και με μια προσπάθεια, από την Κυβέρνηση, επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών».

Συγκεκριμένα: Δημιουργείται ένα παράλληλο δημοτικό υπερ- όργανο- η δημοτική επιτροπή- με άκρως αποφασιστικό χαρακτήρα, αφού η οικονομική, η ποιότητας ζωής και η εκτελεστική επιτροπή συγχωνεύονται σε ένα Σώμα, περιορίζοντας την διαβούλευση και την διαφάνεια. Σκοπός φυσικά δεν είναι η αποτελεσματικότητα, όπως μας λέει η Υπουργός, αλλά η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη αντιδημοκρατικής λειτουργίας των Δήμων και της φίμωσης της αντιπολίτευσης. Δήμαρχος Αρχηγός δηλαδή και οι μειοψηφούντες, κομπάρσοι. Επίσης, καταργείται, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση, μελέτη σκοπιμότητας και συνεπειών, το σύνολο των ΝΠΔΔ των Δήμων και οι σχολικές επιτροπές. Ο Δήμαρχος/ Περιφερειάρχης μπορεί να ανακαλεί οποτεδήποτε τον αντιδήμαρχο/αντιπεριφερειάρχη χωρίς αιτιολόγηση της απόφασής του, ενώ μειώνονται κατά πολύ τα θέματα που μπορούν να προτείνουν ως επείγοντα οι σύμβουλοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και με τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν την ημερήσια διάταξη. Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα που είχε απομείνει για σύμπραξη δύο ή περισσοτέρων παρατάξεων.

Τέλος, μεταφέρονται και άλλες αρμοδιότητες στους Δήμους, όπως η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων και άλλα. Πάλι αποσπασματικά και προσπαθώντας να καλύψει το Υπουργείο τα κενά του επιτελικού κράτους, που τόσο τραγικά φάνηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές.Δυστυχώς όμως για τους χιλιάδες πολίτες, τέτοιες αποφάσεις, που έρχονται για να κρύψουν κάτω από το χαλί την αναποτελεσματικότητα του κεντρικού κράτους, δημιουργούν περαιτέρω σύγχυση και τελικά μπλοκάρισμα την ώρα της κρίσης».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis