home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γιώργος Φραγκιουδάκης: Τουριστική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

Άρθρο του Γιώργου Φραγκιουδάκη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Δήμου Ναυπλιέων, με το «Όραμα Δημιουργίας» του Δημήτρη Ορφανού
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Ζούμε σε έναν ιστορικό Δήμο με επιβλητικό παρελθόν, ζωντανό παρόν και δυναμικό μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συρρέουν χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και εξωτερικό – από ξηρά και από θάλασσα, προκειμένου να απολαύσουν τον μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, ιστορίας, πολιτισμού και ποιοτικών υποδομών.

του Γιώργου Φραγκιουδάκη*

Με λίγα λόγια, όλα εκείνα που μετατρέπουν έναν προορισμό σε τουριστικό μαγνήτη, ισχυροποιώντας τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ του επισκέπτη και της πόλης σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση.

Δεδομένου όμως αυτού, εμείς ως δημότες του Ναυπλίου, επιβάλλεται να έχουμε στραμμένη τη ματιά μας σε κάποια στοιχεία, προκειμένου αφενός να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του και αφετέρου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή ισορροπία, η οποία απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και στρατηγική εφαρμογή, με απώτερο στόχο ένα βιώσιμο και αμοιβαία επωφελές μέλλον για όλους μας.

Σε αρχικό στάδιο, οφείλουμε να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά και φυσικά μας αγαθά, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας με καλαισθησία τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους του Δήμου μας. Είναι η ιστορική κληρονομιά αυτή που προσελκύει τουρίστες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατόπιν, οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις και όχι με λόγια που δεν στοιχίζουν τίποτα και έχουν κουράσει, αλλά με πράξεις.

Εξάλλου, οι υγιείς επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό θα αποδειχθούν κερδοφόρες τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για την τοπική κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι οι κάτοικοι θα έχουν πολλαπλές ευκαιρίες απασχόλησης και αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την εμπειρία που απολαμβάνει ο επισκέπτης. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί σοβαρή, μελετημένη και κοστολογημένη επένδυση σε υποδομές. Οι υποδομές είναι η βάση της ανάπτυξης, αποτελώντας το κέρδος για την κοινότητα που τις απολαμβάνει, ανεξάρτητα από την παρουσία των τουριστών στον Δήμο μας ή όχι.

Με διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση του αντίκτυπου του τουρισμού στην καθημερινότητα των δημοτών μας και υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα ισχυρά αναπτυξιακό περιβάλλον, στο οποίο τουρισμός και η ποιότητα ζωής θα συνυπάρχουν αρμονικά και θα αλληλοενισχύονται.

Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει από μόνο του αξία εάν δεν συνοδεύεται από τη συμμετοχή των πολιτών – και ειδικά των επαγγελματιών μας – στα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που σχετίζονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και οι όποιες ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα και στη συνέχεια με πράξεις. Η συμμετοχή των δημοτών διαμορφώνει σε βάθος χρόνου πολίτες, που έχουν σε βάθος άποψη για την ιστορία του τόπου τους και της κληρονομιάς τους, την οποία και θα μεταβιβάσουν  στους απογόνους τους.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι ένα πολύτιμο αγαθό για τον Δήμο μας. Ως τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να μην αποτελεί απλά πεδίο προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Οι εκλογές έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο τουρισμός και η κοινωνία παραμένουν.

Είναι κρίμα να έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε στην πιο όμορφη περιοχή της χώρας μας και να μην μπορούμε να θέσουμε το πλαίσιο, τους κανόνες που θα αποδειχθούν ευεργετικοί για όλους μας.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις θα αναδείξουν τα προβλήματα μεν, αλλά δεν θα μείνουν πλέον σε μια απλή καταγγελία, όπως παλιά. Θα σηκώσουν τα μανίκια και θα στρωθούν στη δουλειά, συνδυάζοντας το άμεσο με το μακροπρόθεσμο συμφέρον και θέτοντας τις βάσεις της ευμάρειας, για εμάς και τα παιδιά μας.

Σε έναν ιστορικό τόπο, που θα έπρεπε ήδη να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με ισχυρό παρόν – και στα χέρια των σωστών ανθρώπων – με εκρηκτικό μέλλον.

*Ο Γιώργος Φραγκιουδάκης είναι Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ναυπλιέων, με τη δημοτική παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Δημήτρη Ορφανό

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis