home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μεσσηνία: Ξεκινά η δημοπράτηση των παράλληλων δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος

Σε δύο μήνες από σήμερα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ξεκινά η δημοπράτηση του έργου

Σε δύο μήνες από σήμερα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ξεκινά η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στον κ. Μαντά, η κυβέρνηση ενέταξε άμεσα από τον Αύγουστο 2019 το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο παρότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, η δημοπράτηση του έργου δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Οι κύριες αιτίες της καθυστέρησης εντοπίζονται σε μια σειρά από χρονοβόρους παράγοντες που διέπουν τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως είναι η έκδοση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, η σύνταξη σχετικών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και η σύνταξη έκθεσης εκτίμησης της αξίας των απαλλοτριώσεων.

Πέραν όμως αυτών, επιπλέον σημαντικές καθυστερήσεις προέκυψαν και εξαιτίας ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου έργου, όπως είναι η μεγάλη έκταση της απαλλοτριούμενης έκτασης, η οποία φθάνει τα 392 στρέμματα. Παράλληλα η εγκριτική διαδικασία απαιτούσε την εμπλοκή πολλών τοπικών φορέων, όπως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ο Δήμος Τριφυλίας, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, καθώς και ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι εκτιμητές, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω δυσκολίες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστούν.

Στην παρούσα φάση η προετοιμασία της δημοπράτησης βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, η οριστική σύνταξη έκθεσης εκτίμησης για την αξία των απαλλοτριώσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η παράδοσή της να αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με αυτό το δεδομένο όλα τα προβλήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί και δεν αναμένονται άλλες καθυστερήσεις, με την εκκίνηση της διαδικασίας δημοπράτησης να τοποθετείται σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου και του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας κατασκευής των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος είχε δραστηριοποιηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, κάνοντας λόγο για “κρίσιμες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης” και για “επιτακτική ανάγκη για άμεση δημοπράτηση των δικτύων”. Ταυτόχρονα είχε συνταχθεί με τις εύλογες ανησυχίες των παραγωγών, των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής και ειδικά των Φιλιατρών, οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την εικόνα της εγκατάλειψης που το φράγμα εμφανίζει, όσο και για τις συνθήκες ανομβρίας και καύσωνα που πλήττουν τις καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας πλέον άμεση την ανάγκη αξιοποίησης του νερού του φράγματος για την άρδευση των χωραφιών

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis