home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έπεσε η αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου – Βραβείο για τον “Άγνωστο Σωτήρα”

Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ» βραβεύτηκε με το Βραβείο “Best Experimental Film – Acting Code Awards 2023” (Βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας)
2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου 4

Έπεσε η αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου με την Τελετή Απονομής των βραβείων στις ταινίες και σενάρια που διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό, ενώ η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ» βραβεύτηκε με το Βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας.

Εμπνευστής και δημιουργός του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, εικαστικός και συγγραφέας Χρήστος Προσύλης. Το φεστιβάλ διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Κώδικα Υποκριτικής (Acting Code Institute).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου, έχει τεθεί κάτω από την ομπρέλα και την στήριξη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (ξεκίνησε το 2008), και του οποίου την ευθύνη για τη δημιουργία του και την καλλιτεχνική διεύθυνση, έχει επίσης ο Χρήστος Προσύλης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου, έχει την υποστήριξη του τοπικού Δήμου Επιδαύρου καθώς της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Επιδαύρου και του τοπικού ιστορικού πολιτιστικού Προοδευτικού Συλλόγου «Ο Καββαδίας».

Ο Άγνωστος Σωτήρας

Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΉΡΑΣ» δημιουργία του 2019, βραβεύτηκε με το Βραβείο “Best Experimental Film – Acting Code Awards 2023” (Βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας).

Το ντοκιμαντέρ των μαθητών του Άργους αναφέρεται στην άγνωστη ιστορία του Asa Kent Jennings, του ανθρώπου που έσωσε 350.000 Έλληνες το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης.

Στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους φοιτούν παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Σμύρνη και από ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Ήθελαν να ασχοληθούν με το δράμα των προγόνων τους το 1922 και να τους αφιερώσουν τη δημιουργία τους.

Ο Σίντλερ της Σμύρνης (Asa Kent Jennings) αγνόησε την επίσημη πολιτική της χώρας του, δεν έλαβε υπόψη θρησκεία, χρώμα και φυλή. Ήθελε μόνο να σώσει όσο γίνεται περισσότερους δύστυχους συνανθρώπους του. Έδωσε την περιουσία του, έπεισε τους Τούρκους και πίεσε τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει την διάσωση των προσφύγων… Και τα κατάφερε.

Ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα. Το όνομά του δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας. Καμία οδός δεν φέρει το όνομά του και κανένας ανδριάντας δεν ανεγέρθηκε ποτέ.

Το βραβείο απένειμε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γαλάνης στον τ. Διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Άργους Νίκο Πιστεύο.

Η ταινία έχει επίσης βραβευτεί και με τα βραβεία:

  • “Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ” στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ 2019.
  • Βραβείο “ΗΟΝΟRABLE ΜΕΝΤΙΟΝ 2022” στο STUDENT WORLD IMPACT FILMM FESTIVAL στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιλέχθηκε για την τελική φάση και προβλήθηκε στα Διεθνή Φεστιβάλ ταινιών: στο STUFFit Student Film Festival 2020 Queensland Αυστραλίας, στο Student Video Contest 2020 στην Ουάσιγκτον (Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ίδρυμα “Robert F. Kennedy” για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), στο DUFF Festival 2020 στο Ντουμπρόβνικ Κροατίας και σε πολλά Ελληνικά Φεστιβάλ.

Ο Άγνωστος Σωτήρας στο Youtube:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis