home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σε κακή κατάσταση τα υπόγεια ύδατα στην Αργολίδα λόγω νιτρορύπανσης από φυτοφάρμακα

Ακατάλληλο το 40% των υπογείων υδάτων της χώρας – Τι συμβαίνει στην Ανατολική Πελοπόννησο
Ύδατα γεώτρηση νερό

Σε κακή ποιοτική κατάσταση είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των υπογείων υδάτων της χώρας. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές, λόγω υφαλμύρινσης του υδροφορέα και στις αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία, στην Αργολίδα και στα νησιά του Αιγαίου, λόγω νιτρορύπανσης από φυτοφάρμακα.

Συγκεκριμένα, στο υδατικό διαμέρισμα της ανατολικής Πελοποννήσου, το 34% των υπογείων υδάτων βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Υπερβάσεις σε χλωριόντα παρατηρούνται στις παράκτιες περιοχές του αργολικού πεδίου, της Τροιζηνίας, του Πορτοχελίου και του Άστρους. Πολλά νερά είναι επιβαρυμένα και από νιτρικά ιόντα λόγω της αγροτικής δραστηριότητας, κυρίως στις προαναφερθείσες περιοχές αλλά και στο Έλος Βασιλοποτάμου και στις περιοχές Ασωπού-Γλυκόβρυσης και Νεάπολης.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το kathimerini.gr προέρχονται από την ετήσια έκθεση (για το 2022) της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Η ΕΑΓΜΕ έχει από το 2015 αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος τον έλεγχο ενός δικτύου παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, με περίπου 1.900 σημεία ελέγχου (γεωτρήσεις). Και κάθε χρονιά καταθέτει τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών (περισσότερες από 6.000 για το προηγούμενο υδρολογικό έτος), τα οποία το υπουργείο καταθέτει με τη σειρά του στις κοινοτικές αρχές.

Η έκθεση αποτυπώνει την κατάσταση στα υπόγεια νερά τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική κατάσταση. Στο σύνολο της χώρας, λοιπόν, το 76% των υπογείων υδάτων θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλή ποσοτική κατάσταση και το 20% σε κακή (για το 4% δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία).

Όσον αφορά την ποιότητα, το 58% θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το 29% σε κακή κατάσταση, ακόμη ένα 11% βρίσκεται σε κακή κατάσταση αλλά για φυσικούς λόγους (λ.χ. είδος πετρωμάτων), ενώ για το 2% δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

«Τα προβλήματα υποβάθμισης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπογείων υδάτων συνεχίζουν να εντοπίζονται σε περιοχές με εντατική εκμετάλλευση των υδροφορέων. Η νιτρορρύπανση και η υφαλμύρινση των υπογείων υδάτων αποτελούν τους κύριους παράγοντες υποβάθμισής τους, που σχετίζονται, αντίστοιχα, με τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και τη θαλάσσια διείσδυση λόγω υπεραντλήσεων. Ενα μικρό ποσοστό υπερβάσεων στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων/ιχνοστοιχείων και ιόντων χλωρίου οφείλεται σε φυσικά αίτια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΑΓΜΕ.

Οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από την ΕΑΓΜΕ κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο σε περίπου 600 υπόγεια υδατικά συστήματα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis