home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ν. Ρέντας: Κίνδυνος για καταστροφικές πλημμύρες και στο Άργος

Άρθρο του Νίκου Ρέντα
Νίκος Ρέντας

Κινδυνεύει και το Άργος από καταστροφικές πλημμύρες, προειδοποιεί ο υποψήφιος σύμβουλος Κοινότητας Άργους, με τη Συμφωνία Δημιουργίας, Νίκος Ρέντας. Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Οι συνέπειες της πλημμύρας στην Θεσσαλία ήταν καταστροφικές. Πόλεις ολόκληρες καταστράφηκαν, άνθρωποι πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν και το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η δυστυχία των συνανθρώπων επιτάσσει να σκεφτούμε πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς, είμαστε ανέτοιμοι. Παρότι το Άργος και η Νέα Κίος κινδυνεύουν λόγω της μορφολογίας του εδάφους (θυμίζουμε την φονική πλημμύρα στο Άργος το 2013) δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ούτε από την Περιφέρεια ούτε από τον Δήμο.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος δήμαρχος παρέλαβε έρευνα το 2016 από καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία προβλέπονται διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Συνεπώς γνώριζε τι έπρεπε να γίνει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Μόνο δύο έργα έχουν δρομολογηθεί για το μέλλον ένα για το Άργος και ένα για την Νέα Κίο, τα οποία είναι όμως ήσσονος σημασίας και είναι ανεπαρκή να εμποδίσουν το να βυθιστούμε κάτω από το νερό σε καταιγίδες πολύ πιο ήπιες του Daniel ή του Ιανού.

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί ή προγραμματιστεί για το ανατολικό τμήμα του Άργους και για τον Άγιο Βασίλειο περιοχές στις οποίες όπως προκύπτει και από την εμπειρία μας και από την έρευνα που παρέλαβε το 2016 ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ευπαθείς σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κίνδυνος είναι άμεσος και ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτα για να τον εμποδίσει. Αδιαφορεί επί επτά χρόνια για την έρευνα που του είχε παραδοθεί και δεν ακολουθεί κανένα από τα μέτρα τα οποία προτείνονται σε αυτήν και ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει.

Κινδυνεύουμε στην πρώτη δυνατή νεροποντή να θρηνήσουμε νεκρούς σε ολόκληρη την πόλη. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος για να κάτσει ο κ. Καμπόσος άλλα 7 χρόνια να σκεφτεί αν θα εκτελέσει την έρευνα (την οποία μάλλον έχει ξεχάσει) μέχρι να αποφασίσει να λάβει πάλι άσχετα και ανεπαρκή μέτρα.

Καλά είναι τα Show, οι φιέστες και τα πάρτι γενεθλίων πληρωμένα από τον Δήμο αλλά πρέπει κάποιος να ασχοληθεί και με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Σίγουρα, αυτός που θα ασχοληθεί δεν είναι ο πρώην αντιπεριφεριάρχης, κ. Μαλτέζος. Κατά τη θητεία του στην Περιφέρεια δεν έκανε κανένα αντιπλημμυρικό έργο για το Άργος, παρότι υπήρχαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τούτο. Το μοναδικό που έχει να επιδείξει είναι ο ανεπαρκέστατος και σπάνιος καθαρισμός των ρεμάτων.

Όσο, λοιπόν, ο Καμπόσος και ο Μαλτέζος μαλώνουν για το ποιος είναι ανεπαρκέστερος, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση θωράκιση του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Πρέπει ως επόμενη δημοτική αρχή να επικεντρωθούμε στους δυνητικούς πλημμυρικούς όγκους που θα έχουν τα ποτάμια μας, να εξετάσουμε την επάρκεια του υφιστάμενου δικτύου στις επικίνδυνες τουλάχιστον για πλημμύρες περιοχές και στην συνέχεια να μελετήσουμε σωστά, έργα που θα δύνανται να παραλάβουν όλη την πλημμυρική παροχή τουλάχιστον της 100ετίας και να τα συνδυάσουμε με έργα πρόληψης όπως σωστά προβλέπονται στο ερευνητικό πρόγραμμα, διότι η πλειονότητα των πλημμυρών είναι απίθανο να προβλεφθεί πλήρως, αλλά είναι εφικτό να μειωθεί η ένταση και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτές, μέσω κατάλληλων σχεδίων διαχείρισης και κατασκευής υποδομών.

Είναι καθήκον μας να προλαμβάνουμε τις καταστροφές στο επίπεδο του εφικτού, κάνοντας τα κατάλληλα έργα για την προστασία των συμπολιτών μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis