home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Οικονόμου: Περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές, με αυξημένη αστυνόμευση και κάμερες

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου
Συνέντευξη Γιάννη Οικονόμου

Για περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές, με αυξημένη αστυνόμευση και κάμερες μίλησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι σε αυτό που αποτελεί απαίτηση των συμπολιτών μας. Αν δει κανείς τα στατιστικά, οι επιδόσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της ελληνικής Πολιτείας, απέναντι στην υψηλή εγκληματικότητα, θα έλεγα πως είναι καλή. Πολύ καλύτερη και από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Εκεί που πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αποτελεσματικοί και καλύτεροι είναι στις διαρρήξεις, στην Αθήνα και την επαρχία, σε πράγματα και παραβατικές συμπεριφορές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο πολίτης στο κέντρο, στις γειτονιές της Αθήνας, στην περιφέρεια.

Θα το κάνουμε εντατικοποιώντας την αστυνόμευση, με περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές, τακτικότερες περιπολίες και στην Αθήνα και αλλού. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά πολύ αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.: αστυνομικοί που απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες να γυρίσουν στο πεδίο.

Οι πρώτοι 1.500 σε λιγότερο από έναν μήνα, ακριβώς για υπηρεσίες αιχμής: στην ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση, στα αστυνομικά τμήματα, με έναν τρόπο και αναδιάταξης του δυναμικού, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, εκεί που έχουμε εντοπίσει παραβατικές εστίες.  Αυτό θα βοηθήσει και θα βοηθήσει πολύ. Εγγυώμαι ότι θα μείνουν, δεν πρόκειται δηλαδή να γίνει κάτι, μία εξαγγελία και να φύγει. Θα μείνουν στις υπηρεσίες γιατί αυτή είναι η ανάγκη τώρα.

Η προτεραιότητα είναι να βρίσκονται στο πεδίο: εκεί που υπηρεσιακά η Αστυνομία θεωρεί ότι αυτή την ώρα πάσχουμε και πρέπει να ενισχυθούμε. Και πάσχουμε σε ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο. Όμως, δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να πούμε πως ό,τι και να κάνουμε, η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι 24 ώρες παντού. Για αυτό και επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο -και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε και να το παρουσιάσουμε- για μία πολύ μεγάλη αύξηση των εποπτικών μέσων. Μιλώ για κάμερες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αστυνόμευση σε όλες τις διαστάσεις. Και την τροχαία αστυνόμευση αλλά και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Όπως κάνουν όλες οι σύγχρονες πρωτεύουσες του κόσμου. Χρειαζόμαστε περισσότερη Αστυνομία, χρειαζόμαστε όμως περισσότερη τεχνολογία και κάμερες που θα διευκολύνουν και τη δουλειά της Αστυνομίας και θα μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Τελεία, παύλα, παράγραφος. Μέσα σε αυτά τα όρια θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία απέναντι στην εγκληματικότητα, όχι απέναντι στους ανθρώπους.

Θα επιμείνουμε στους ελέγχους για διπλοπαρκάρισμα μέχρι να εμπεδωθεί ότι δεν είναι ανεκτό

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξει. Η τροχαία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κίνησης στις μεγάλες πόλεις. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης το θέμα της κίνησης. Είναι πρωτίστως θέμα συγκοινωνιακό. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει με το να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πολύ μεγάλης κυκλοφορίας, της συνήθειας που έχουμε να παίρνουμε το αυτοκίνητό μας για το παραμικρό. Βασικό, στη διάσταση αυτή, είναι η αντιμετώπιση του διπλοπαρκαρίσματος, το οποίο συνιστά και μία εξαιρετικά ανεύθυνη συμπεριφορά. Παρατάει ο άλλος το αυτοκίνητό του στην Αχαρνών, στην 3ης Σεπτεμβρίου, στην Ακαδημίας, στην Αριστοτέλους για να κατέβει να πάρει τον καφέ του ή να πληρώσει το λογαριασμό του και από πίσω γίνεται χαμός με αυτοκίνητα που υπάρχουν.

Υπάρχει σχέδιο στην Τροχαία, οδηγίες με βάση τις συσκέψεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, καθημερινά συνεργεία βρίσκονται σε δρόμους που μας υποδεικνύουν οι αρμόδιοι και στο Δήμο της Αθήνας και σε άλλους Δήμους. Μέχρι σήμερα είχαμε 350 βεβαιωμένες παραβάσεις. Είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνουμε και το λέω αυτό γιατί συνήθως το πρόβλημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην Ελλάδα ήταν ο αποσπασματικός του χαρακτήρας. Με το διπλοπαρκάρισμα, θα επιμείνουμε μέχρι να εμπεδωθεί ότι δεν είναι ανεκτό. Κάθε μέρα στους δρόμους, rotation σε κεντρικούς δρόμους, μπορεί να επαναλαμβάνονται και οι ίδιοι δρόμοι κάθε μέρα. Η επιμονή είναι αυτή που θα οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε.

Για το περιστατικό στην Αρτέμιδα

Οι έρευνες προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Προστίθενται συνεχώς και νέα ευρήματα και μάλιστα τις τελευταίες 48 ώρες σοβαρά ευρήματα. Από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται ανάλυση των δειγμάτων και των τηλεφώνων. Είναι μια υπόθεση αρκετά σοβαρή, που έχει πολλά επεισόδια και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -γιατί ακούμε κατά καιρούς διάφορα π.χ. ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόπος ξεκαθαρίσματος διεθνών λογαριασμών- και που η ΕΛ.ΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε εύρημα που έχει στα χέρια της για να οδηγηθεί στα ασφαλέστερα συμπεράσματα. Κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύ σοβαρό ύποπτο για συμμετοχή σε αυτή την υπόθεση, τον οποίον η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στο αεροδρόμιο όταν επιχείρησε να διαφύγει. Θα γίνει η εξιχνίαση της υπόθεσης, όπως απαιτεί η σοβαρότητα και όλα τα πρωτόκολλα.

Για την Ε.Δ.Ε.

Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες το πολύ, θα έχει ολοκληρωθεί. Γίνεται με βάση τους κανονισμούς που υπάρχουν, τις προθεσμίες, τις ενστάσεις σε κάποιες στιγμές κατατέθηκαν. Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες το πολύ, θα έχει ολοκληρωθεί. Θυμίζω ότι ανεξαρτήτως της Ε.Δ.Ε. έχουν αποδοθεί σε δύο φάσεις ευθύνες με τη μετακίνηση αξιωματικών σε άλλες υπηρεσίες από αυτές που ήταν, δεδομένου ότι προφανώς και στο κομμάτι διαχείρισης των πληροφοριών και στο κομμάτι της επιχειρησιακής αντιμετώπισης δεν αντέδρασαν σωστά.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία της

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές, διαφορετικές και παρατεταμένες κρίσεις, γύρω από την κλιματική κατάρρευση. Δοκιμαστήκαμε από ηπιότερα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας και άλλες φορές σε αυτό, και αποδείξαμε με την ειλικρίνεια, τη συνέπεια και κυρίως τη σωστή διαχείριση των κρίσεων από την ώρα που συνέβησαν και μετά, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην απαίτηση των πολιτών να δίνουμε λύσεις και απαντήσεις σε προβλήματα, ακόμη και αν αυτά παρουσιάζονται μία φορά στα 200 χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, με τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την προσαρμογή –εκεί που χρειάζεται- και την ευρηματικότητα εκεί που απαιτείται, για να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι η χώρα θα εξακολουθεί να προχωρά σταθερά μπροστά

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis