home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η Αρχαία Κορώνη στο σημερινό Πεταλίδι και η σχέση της με την Ασίνη της Αργολίδας

Στον λόφο «Κάστρο» του Πεταλιδίου σώζονται τμήματα του τείχους, υπολείμματα κτιρίων, καθώς και ρωμαϊκές εγκαταστάσεις.
Πεταλίδι Αρχαία Κορώνη

Το Πεταλίδι απέχει από την Καλαμάτα 26 χιλιόμετρα και βρίσκεται στη δυτική όχθη του Μεσσηνιακού κόλπου. Η Κορώνη ήταν αρχαία ελληνική πόλη χτισμένη στον λόφο Κάστρο, πάνω από το σημερινή μεσσηνιακή κωμόπολη.

Σώζονται τμήματα του τείχους, υπολείμματα κτιρίων, καθώς και ρωμαϊκές εγκαταστάσεις.

Βίντεο: Αλώνια Μεσσηνίας / Alonia Messinias

Η Αρχαία Κορώνη στο σημερινό Πεταλίδι ιδρύθηκε από Βοιωτούς εποίκους, περίπου το -365. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ διέθετε σημαντικό λιμάνι. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην πόλη υπήρχαν ιερά της Ινούς, της Αρτέμιδος, Ασκληπιού και Διονύσου ενώ αναφέρει τα σημαντικά χάλκινα αγάλματα του Διός και της Αθηνάς.

Τον +6ο/ +7ο αιώνα η πόλη εγκαταλείπεται και οι κάτοικοι χτίζουν την νέα τους πόλη στη θέση της αρχαίας Ασίνης, στην Αργολίδα. Στη νέα της τοποθεσία, στον Αντίποδα του Ακρίτα, η Κορώνη θα συνεχίσει την πορεία της από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Η ακρόπολη της αρχαίας Κορώνης βρισκόταν στο λόφο «κάστρο» όπου έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν περισυλλεγεί πολυάριθμα ευρήματα και εντοπιστεί πολλά κτήρια. Στην θέση “Πόρτες” αποκαλύφθηκαν Ελληνιστικοί κυβωτιόσχημοι τάφοι.

Στην θέση “Λουτρό” επαύλεις με ψηφιδωτά δάπεδα, λουτρικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια, δηλώνουν έντονη οικιστική δραστηριότητα στους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis