home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γιώργος Γαβρήλος και Άδωνις Γεωργιάδης ακόνισαν τα ξίφη τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Γ. Γαβρήλος για Νομοσχέδιο Υπ. Εργασίας: Αντεργατικές και αναχρονιστικές ρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην το εργατικό δίκαιο της χώρας
Γιώργος Γαβρήλος

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής του νέου Εργασιακού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης άγρια κόντρα εξελίχθηκε ανάμεσα στον εισηγητή Γιώργο Γαβρήλο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Εργασίας, με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο

«Προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, παρά του όσα συμβαίνουν στην χώρα επέλεξε να φέρει ένα Νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως τα εργασιακά δικαιώματα και αλλάζει άρδην το τοπίο της Εργασίας. Έτσι παρά τον ανθρώπινο πόνο, τις ανείπωτες καταστροφές, την αδράνεια που το επιτελικό κράτος έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα για τις πληγείσες περιοχές, το περιβάλλον και τους ίδιους τους πολίτες, παρά τις ευθύνες της ίδιας της Κυβέρνησης που υποχρεούται να δώσει άμεσα απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της αποδόμησης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Επιπλέον, ο χρόνος διαβούλευσης ήταν εξαιρετικά μικρός και εν μέσω καλοκαιριού, θεομηνιών και φυσικών καταστροφών. Απόδειξη ότι έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα σχόλια, αντιστρόφως ανάλογα της σοβαρότητας των ρυθμίσεων. Το Νομοσχέδιο δεν πληροί τις βασικές νομιμοποιητικές και δημοκρατικές προϋποθέσεις, ώστε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Ζητάμε την απόσυρσή του».

Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Εργασία, που άργησε έναν χρόνο

«Ο Υπουργός Εργασίας διαφημίζει το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης λέγοντας ότι ενσωματώνει αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία, συμμορφώνοντας το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό.  Η αλήθεια όμως είναι ότι η Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ με τίτλο «Για διαρκείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας Δίκαιο εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τον Αύγουστο δηλαδή του 2022. Για την καθυστέρηση αυτή, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογική γνώμη στην Ελλάδα (INFR 2022/0352) απειλώντας την με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αντεργατικές, Αντισυνδικαλιστικές και Εξοντωτικές οι ρυθμίσεις του νέου Εργασιακού Νομοσχεδίου της ΝΔ. Αλλάζει άρδην το εργατικό δίκαιο της χώρας

«Το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης μπορεί να έχει τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019….», όμως επί της ουσίας τα άρθρα που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όλο το υπόλοιπό είναι ρυθμίσεις αντεργατικές και σκληρά νεοφιλελεύθερες, που κανένας δεν μας τις επέβαλλε. Είναι όλες εμπνεύσεως Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτέλεσης Άδωνη Γεωργιάδη. Τα λοιπά άρθρα του Νομοσχεδίου μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ως συνεπής συνέχεια του «σχεδίου Πισσαρίδη» και των Νόμων Χατζηδάκη. Η ίδια πολιτική, άλλος Υπουργός, ακόμη πιο σκληρές αντεργατικές ρυθμίσεις».

«Ενώ η χώρα αποδεσμεύτηκε οριστικά από τα Μνημόνια με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη Κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη  έφερε, και εξακολουθεί να φέρνει, Νόμους που εξαθλιώνουν τον εργαζόμενο και κάνουν κουρελόχαρτο το εργασιακό δίκαιο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη θεσμοθέτηση της δεκάωρης απασχόλησης χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, την εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης- αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς για τους οποίους η απόλυση κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, τη κατάργηση της ευθύνης του πραγματικού εργοδότη- έναντι του εργαζόμενου, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, την επίθεση στην συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων και την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Βασικά σημεία του αντεργατικού Νομοσχεδίου

«Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για παράλληλη εργασία σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 13ώρες/24ωρο! Η 6ήμερη εργασία επεκτείνεται πια σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα, η δοκιμαστική περίοδος να φτάνει στους 6 μήνες, χωρίς όμως να προβλέπεται παράλληλα η καταβολή αποζημίωσης για την απόλυση ή δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας. Θεσμοθετείται ο «εργαζόμενος λάστιχο» και «ο εργαζόμενος 24/7». Επιτρέπονται πια ατομικές συμβάσεις με αναφορά σχεδόν μηδενικών ωρών και συμβάσεις με κατά παραγγελία εργασία, μετά από συμφωνία τάχα των μερών. Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση»

«Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα της Κυβέρνησης για τα εργασιακά: εξαθλίωση των εργαζομένων, νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερ- εργασίας, χάρες σε μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα, φίμωση του συνδικαλισμού. Στόχος της ΝΔ είναι η κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, η αποδόμηση του προστατευτικού πλαισίου αλλά και η πρόθεση να κρύψει μέσα από ελαστικές συμβάσεις την ανεργία, ειδικά των νέων. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, οι καθηλωμένοι μισθοί, τα επιδόματα- τσιρότο, τα βίαια φυσικά φαινόμενα που όμως έρχονται σε ένα Κράτος χωρίς δομές και πρόληψη, σε χωριά και ολόκληρες περιφέρειες, που τα λεφτά για τα έργα προστασίας έχουν γίνει χαρτοπόλεμος, έχουν φέρει μια νέα κρίση στην ελληνική κοινωνία. Η αποψίλωση κάθε προστατευτικού θεσμικού πλαισίου για την Εργασία και η θεσμοθέτηση περαιτέρω βάρβαρων- για τον εργαζόμενο-  όρων, δυστυχώς οδηγεί μόνο σε ακόμη πιο μεγάλη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση του κόσμου της εργασίας. και για αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΝΔ».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis