Οι σκηνές από Θεσσαλία μας προκαλούν θλίψη. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και μεγάλο θυμό. Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού; Θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να περιορίσουμε τις καταστροφές μιας τα φυσικά φαινόμενα μας είχαν προειδοποιήσεις πριν από μερικά χρόνια;
Οργή, με την πρώτη δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όταν οι άνθρωποι ήταν ακόμα στις στέγες, ήταν ότι πρέπει να αναβληθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τέλος στην σκέψη μου έρχεται η πρώτη φράση που ακούμε για όλα. Φωτιές, πλημμύρες, για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Μια κλιματική αλλαγή που κάποιοι μιλούν εδώ και πολλά χρόνια (τότε ήταν οι γραφικοί) και επίσημα οι παγκόσμιοι φορείς συμφωνούν με το πρωτόκολλο του Κιότο το 1997.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η φράση που δικαιολογεί όλες τις καταστροφές. Μοιάζει σαν να είναι ο ένοχος σ΄ ένα έγκλημα, που θα τον συλλάβουμε και θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αλλάξαμε κάτι στη ζωή μας; Άλλαξαν οι πολιτικές προτεραιότητες;
Τι κάνουμε όμως;
Μερικές φορές τα περισσότερα γεγονότα και οι καταστροφές είναι προβλέψιμα και παραδόξως μελετημένα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το νομό μας. Το νομό Αργολίδας. Αν είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο τι θα γινόταν; Αν και θα φανεί παράξενο υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τις επιπτώσεις και προτείνουν παρεμβάσεις.
Έχουμε κάνει κάτι;
Ναι έχουμε μπαζώσει όλα τα ρέματα με μπάζα και σκουπίδια. Δεν έχουμε ανοίξει ακόμα και ρέματα που ξέρουμε ότι δεν καταλήγουν πουθενά, αλλά καταπατήθηκαν.
Έχουμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων; Δεν έχουμε δει κάτι μέχρι τώρα και ας έχουν περάσει 5 χρόνια από το ΦΕΚ 2692/Β/6-6-2018 «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου».
Η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού κοιτάει να φτιάξει σιντριβάνια, να κόψει μερικά δένδρα και η περιφέρεια να κάνει κανένα τοπικό ρουσφέτι.
Καταθέσαμε μετά από τη μελέτη για τις επιπτώσεις από πλημμύρες ένα σχέδιο;
Βάλαμε σε προτεραιότητα έργα που θα γίνουν;
Αναθέσαμε κάποιες μελέτες για να βρούμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα; Ειρωνεία το μόνο αντιπλημμυρικό έργο που είχε προταθεί στο κοινοτικό πλαίσιο χρηματοδότησης ήταν ο εγκιβωτισμός του Ερασίνου! Στο Ναύπλιο αξιοσημείωτο είναι το έργο της δημοτικής αρχής του καθαρμού των πλακοσκεπών οχετών της οδού Ασκληπιείου (και αυτό δεν ολοκληρώθηκε) χωρίς αυτό να λύνει από μόνο του το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών του Πυργιώτικου.
Ας δούμε τους χάρτες της μελέτης και τις επιπτώσεις από πλημμύρες στην περιοχή Άργους και Ναυπλίου.
Είδε κανείς σε προτεραιότητα να μιλάμε για θέματα υποδομής ακόμα και μετά αυτές τις καταστροφές που ζούμε σήμερα;