home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μαυροδένδρι: Η λίμνη που δημιουργήθηκε από ανενεργό πρώην λατομείο αδρανών υλικών

Γνωρίστε την «κρυμμένη Πράσινη Λίμνη» της Κοζάνης (Βίντεο)
Μαυροδένδρι (4)

Η φύση προσπαθεί πάντα να επουλώνει τις πληγές που της προκαλεί ο άνθρωπος. Κάποιες φορές τα καταφέρνει και ανακτά τη χαμένη της αίγλη κι άλλες πάλι τις μεταμορφώνει σε κάτι εντυπωσιακό. Μια από αυτές είναι και η «κρυμμένη Πράσινη Λίμνη» που βρίσκεται 7 χιλ. από την πόλη της Κοζάνης προς το χωριό Μαυροδένδρι (ανάμεσα στα χωριά Κοίλα-Μαυροδένδρι), με εύκολη πρόσβαση, ακριβώς δίπλα στο μοντελοδρόμιο των φίλων αεροαθλητισμού, χάρη στους οποίους ήρθε στο προσκήνιο και ουσιαστικά “ανακαλύφθηκε” η λίμνη. Το βάθος της δεν το γνωρίζουμε ακριβώς, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μεγάλο.

Η λίμνη δημιουργήθηκε από ανενεργό πρώην λατομείο αδρανών υλικών την λεγόμενη ψηφίδα που από το 1960 μέχρι και το 1980 αποτελούσε το βασικό υλικό για την διακόσμηση των δαπέδων για κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Η αξιοποίηση της ξεκίνησε στις αρχές του 2000 από τον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη με την κατασκευή του Μοντελοδρομίου, και την διαμόρφωση, δενδροφύτευση του χώρου καθώς και της Περίφραξης της.

Στην λίμνη ζουν πλέον πολλά αμφίβια ερπετά, πουλιά, αλλά και ψάρια από τους γόνους που έριξαν οι κάτοικοι. Υπάρχει περίφραξη γύρω από την λίμνη αλλά απαιτείται προσοχή από τους επισκέπτες. Το κολύμπι στην λίμνη δεν συνιστάται γιατί το βάθος της μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να γίνει επικίνδυνο, ωστόσο υπάρχουν επισκέπτες που δοκιμάζουν να δροσιστούν και να κολυμπήσουν σε αυτήν.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis