home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί την κακοκαιρία Daniel

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου
Κακοκαιρία

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν όψει της σημαντικής επιδείνωσης που θα παρουσιάσει από το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο καιρός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας- σύμφωνα και με νέο, επικαιροποιημένο, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας «Daniel» θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Για τον σκοπό αυτό συγκλήθηκε, το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα έκτακτο ΣΟΠΠ με τη συμμετοχή -δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης- στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπως επίσης και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα δεδομένα και δόθηκαν οδηγίες για πλήρη ετοιμότητα, τόσο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και κομβικών υπηρεσιών της.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τονίστηκε, έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό της στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ καλεί δε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες που ενδεχομένως εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

Κακοκαιρία σύσκεψη Πελοπόννησος (1)

Το ΕΔΕΚΦ της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας από σήμερα Δευτέρα 4 έως την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου:

“Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 4-9-2023 έως την Τετάρτη 6-9-2023 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Τη Δευτέρα 4-9-2023

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ηπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023.

Γ. Από τη Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο”.

Κακοκαιρία σύσκεψη Πελοπόννησος (2)

Μέτρα προστασίας

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές (πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών, χαλαζόπτωση).

Κακοκαιρία σύσκεψη Πελοπόννησος (3)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis