home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ο ερειπωμένος σήμερα Ρωσικός Ναύσταθμος στον Πόρο και ο Καποδίστριας

Σήμερα το όλο συγκρότημα αποτελείται από το κυρίως κτίριο και τα παρακείμενα κτίσματα, όλα ερειπωμένα
Ρωσικός Ναύσταθμος Πόρος

Στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου, μέσα σε ένα πανέμορφο όρμο-κατάληξη μιας κατάφυτης απ’ το πεύκο μικρής κοιλάδας, είναι αμφιθεατρικά κτισμένος ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Το σμαραγδένιο νησάκι Δασκαλιό στολίζει την είσοδο του γραφικού όρμου.

Το ερειπωμένο και χορταριασμένο σήμερα συγκρότημα των κτιρίων του κρύβει το παρακάτω ενδιαφέρον ιστορικό του.

Με τη συνθήκη Κιουτσούκ – Καϊναρτζί το 1774 μεταξύ της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης και του Σουλτάνου των Οθωμανών, με την οποία έληξε και ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1770 (Ορλωφικά.), οι νικητές Ρώσοι επέτυχαν μεταξύ άλλων και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα του στόλου τους στις θάλασσες της Οθωμανικής επικράτειας. Ρωσικά πλοία από τότε έπλεαν στις Ελληνικές θάλασσες και ναυλοχούσαν στα λιμάνια. Η δραστηριότητα αυτή αυξήθηκε μετά και τον επόμενο και επίσης νικηφόρο για τη Ρωσία πόλεμο του 1788-1792. Διάλεξαν τότε και το ασφαλές λιμάνι το Πόρου για να φτιάξουν σταθμό για υποστήριξη του στόλου τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τα πρώτα κιόλας χρόνια του 19ου αιώνα η Ρωσική Ναυτική Υπηρεσία εγκαταστάθηκε στην περιοχή Στενό του Πόρου, στη θέση που σήμερα είναι το ΚΕ/ΠΟΡΟΣ, και έκτισαν τα πρώτα κτίσματα για να στεγάσουν αποθήκες υλικού υποστήριξης των πλοίων τους και φούρνους για να ψήνουν διπυρίτη άρτο (γαλέτα) για τα πληρώματα των πλοίων τους.

Οι εγκαταστάσεις αυτές έμειναν μέχρι το 1830, οπότε ο Καποδίστριας ζήτησε από τους Ρώσους να τις αγοράσει, για την εκεί μεταφορά του Ελληνικού Ναυστάθμου, αφού ο μέχρι τότε χώρος ανάπτυξής του (στη σημερινή περιοχή του Γυμνασίου) ήταν ανεπαρκής και άβολος, αλλά και δημιουργούσε πρόβλημα στον συνεχώς τότε επεκτεινόμενο οικισμό της πόλης του νησιού. Και παραχώρησε σε αυτούς τον μαγευτικό και κατάφυτο από πεύκα όρμο, κοντά στο βορειοδυτικό στόμιο του λιμένα για νέες εγκαταστάσεις, πού από τότε ονομάστηκε όρμος Βλαδίμηρου. Το νέο συγκρότημα που χτίστηκε ήταν μεγαλόπρεπο, και περιείχε περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους για αποθήκευση υλικών και τροφίμων, παρασκευή γαλέτας, και αργότερα και αποθήκευση γαιανθράκων για τον ανεφοδιασμό των πρώτων ατμοκίνητων ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Σήμερα το όλο συγκρότημα αποτελείται από το κυρίως κτίριο και τα παρακείμενα κτίσματα, όλα ερειπωμένα. Το κυρίως κτίριο που δεσπόζει πάνω στην παραλία και θυμίζει κάτι από την παλιά μεγαλοπρέπεια της Ρωσικής αυτοκρατορίας, αποτελείται από τρεις στενομέτωπους, ορθογωνικής κάτοψης χώρους τοποθετημένους στη σειρά, που στεγάζονται με ισάριθμους μεγάλους θόλους.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis